Gå direkt till innehållet

Drömmar i det blå?

Upp- och nedvända världen igen, suckar Marie när hon läser Timbros hårda kritik mot den borgerliga alliansen i landstinget. Kan man verkligen inte lita på någon längre?

Timbro är skoningslös i sin kritik mot jätteprojektet Nya Karolinska sjukhuset:

Ett stort misstag från början till slut och 52 miljarder i sjön? NKS kommer inte att lösa problemen inom vården i Stockholm utan snarare göra det värre. Sjukhuset ska innehålla flera vårdspecialiteter men vårdplatserna blir 30 procent färre. Och det är ännu inte bestämt vilken vård som ska bedrivas där.

Men KD:s landstingsråd Stig Nyman har svar på tal på sin blogg:

– Ja, NKS får färre vårdplatser än dagens Karolinska Solna men kommer fortfarande vara ett av landets största sjukhus. Svenska sjukhus är internationellt sett ganska stora. Alltför stora sjukhus är troligtvis inte att föredra för effektivitet och bästa möjliga vård.

Föga övertygad av den djupsinniga tanken tar sig Marie en ordentlig funderare. Att högerns egen tankesmedja Timbro tar strid mot alliansen känns lite ovant men är det Kristdemokraterna vi ska lyssna på i stället?

Häromdagen smällde det på landstingets programkontor för hälso- och sjukvård. Chefen Henrik Gaunitz var glad:

– Det här är startskottet för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län! Byggnaden som nu står klar ingår i NKS-projektet som i sin tur blir det sjukhus i Stockholm där de allra svårast sjuka ska få den mest avancerade vården.

Vad var det då för byggnad? Jo, ett nytt parkeringshus som totalt kommer att rymma 818 p-platser. Marie, som självklart inte kör bil, hade nog föredragit nyheten att t-banan mot Karolinska hade börjat byggas. Då kunde ju sjukhuset stoltsera med att åtminstone vara i framkant som ett modernt och miljövänligt projekt.

Allt fler bedömare menar att länet behöver ytterligare ett helt nytt sjukhus för att möta behovet av vårdplatser. Marie har förstått att det satsas alldeles för lite på den södra sidan och föreslår därför att det nya sjukhuset byggs längs väg 73 för att gynna både Södertörn och Nynäshamn, som alldeles för länge varit förfördelade vad gäller vårdplatser.