Gå direkt till innehållet

Gör något åt personalbristen!

Foto: Kalle Larsson
Bristen på sjuksköterskor hotar att slå ut vården i Stockholms län. För första gången någonsin råder ”sommarsituation” i vården trots att vi snart närmar oss jul. Även landstingets förlossningsavdelningar mister erfaren personal när privata betalar högre löner.

Sedan två år är mellan 150 och 200 vårdplatser stängda pga personalbrist. För cancersjuka barn är bara åtta platser av 15 öppna.

– Länge nog har allianspolitikerna blundat inför personalkrisen. Vi har gång på gång varnat för att den här situationen skulle uppstå. Nu kräver vi en akut åtgärdsplan som landstingsstyrelsen i morgon får ta ställning till, säger oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Alliansen menar att det blir för dyrt att höja lönerna.

– För dyrt i förhållande till vad? De akuta insatserna som man nu tvingas till kostar ohyggligt mycket mer, säger Håkan Jörnehed och tillägger:

– Hur ska vi kunna bemanna fler vårdplatser i framtiden när vi inte klarar det i dag? I Vänsterpartiets budgetförslag avsattes medel att höja de låga ingångslönerna till 25 000. De som har vikarierat i sommar måste få fast anställning och alla som vill arbeta heltid måste få göra det, är några av förslagen.