Gå direkt till innehållet

Hela skärgården ska leva!

Det har varit stor turbulens om det nya förslaget till upphandling av sjötrafiken. I går skulle ärendet ha kommit upp i trafiknämnden men oenigheten är för stor. Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare i landstinget, talade i går inför en samling missnöjda skärgårdsbor.

”Hela skärgården ska leva och utvecklas – ja så säger vi i det partiövergränsande skärgårdspolitiska programmet.

Ni som är här idag gör så att skärgården lever. Ni är de viktigaste för den infrastruktur som behövs för att komma till och från arbete, till och från skola men också till och från olika saker man vill göra på sin fria tid. Ni är – liksom den övriga personalen inom kollektivtrafiken grundpelarna i vårt samhälle.

Ett ord som jag tycker är utmärkt för oss som trafikpolitiker att leva efter  är robusthet. Genom tidtabeller och linjedragningar möjliggör vi för våra skattebetalare – länets befolkning att kunna leva, bo och arbeta samt ha en fritid.

I ett Stockholm som växer kan det aldrig handla om att göra neddragningar i trafiken . Det vi behöver göra är en utökad trafikering.

En upphandling innebär dessvärre alltid idag att det just är personalen som är förlorarna. Man får efter ett entreprenörbyte sämre lön och sämre avtal.

Därför kräver vi i Vänsterpartiet alltid inför varje upphandling att  det ska vara en verksamhetsövergång – dvs personalen ska följa med oavkortat och personalen ska ha kollektivavtalsliknande förhållanden.

Skärgården skulle kunna ha fler företag, fler besökare och fler boenden om vi som arbetar politiskt i verkligheten gör satsningar på möjligheten att vistas och bo i skärgården. Idag bedriver moderaterna en politik som  istället tar bort jobben för de som arbetar inom skärgårdstrafiken.

Vi i Vänsterpartiet har därför i vårt förslag till budget latg in att vi redan i år skulle kunna låta SL-kortet gälla även i vintertrafiken i skärgården. På så sätt gör vi det möjligt för fler länsinvånare att komma ut i skärgården. Vi skulle också vilja att SL-kortet – med samma taxa- skulle gälla även sommartid men för att det ska bli verklighet behöver vi köpa in mer tonnage – nya båtar.

Sedan bestämmer sig moderaterna – under ledning av Christer G Wennerholm att hela skärgårdstrafiken ska upphandlas. Problem uppstår i alliansen och deras enighet – vad ska upphandlas och på vilka villkor?

När det ska beslutas om vem som får avtalet är skrivet i stjärnorna eftersom de andra borgerliga partierna inte är överens med moderaterna.

Om det kommer att skrivas ett avtal vet vi inte.

Om det kommer att skrivas ett avtal med ett bolag ägt eller med nära kopplingar till riskkapitalbolag vet vi inte.

Jag tror att jag och ni håller tummarna för tre tut – backa Christer G Wennerholm och moderaterna. Låt hela upphandlingen falla!