Gå direkt till innehållet

Hyresgäster slungas ut från söder

Varm soppa och en alarmerande bild av Söders bostadssituation var kvällens meny när V, MP och S ledamöter i Stadsdelsnämnden inbjöds till Hyresgästföreningens Södermalmsavdelning på Krukmakargatan 6 i måndags.

–  Det är ett verkligt problem på Södermalm nu, vi ser det här i våra kontakter med de boende: Ombyggnaderna har fungerat som en jättelik centrifug , berättar styrelsen.

 Hyresnivåerna har dragit iväg och har blivit värre sedan lagstiftningen som kom för 2 års sedan. Därför bjöd Hyresgästförening in oss för att slå larm om samhällskonsekvenserna av dagens politik: folk kastas ut och kan inte länge kan bo kvar på grund av de höga hyrorna. De som bor i hyresrätter på Södermalm idag är ofta låginkomsttagare. Många ville eller kunde inte vara med när stora delar av allmännyttan gjordes om till bostadsrätter och fick flytta till andra hyreslägenheter som nu utsätts för ombyggnader som snarare har till syfte att pressa upp hyrorna än att åtgärda brister i lägenheterna.

IMG_4954_2

Men denna kraft som hyresgästföreningen liknar vid en centrifug är ingen naturligt lag utan ett resultat av politiska beslut inom de alliansstyrda bostadsbolagen. Besluten kan ändras om vi får en ny majoritet och om den politiska viljan finns. Detta är den goda nyheten.

Läs fortsättningen av rapporten på Södervänsterns egen blogg här