Gå direkt till innehållet

”Jag utmanar alla landstingsråd!”

Convictus Hälsocenter når en grupp som sjukvården ofta missar. Sedan 2010 ägnar de sig åt ideell hälsa till de som blivit drogfria eller som är på väg att bli men som behöver en sista knuff. När Håkan Jörnehed, Vänsterpartiets landstingsråd, besökte verksamheten träffade han föreståndaren Ludmila Haffenberg och hälsoarbetaren Helena Samuelsson. Förutom Ludmila jobbar alla ideellt. Bland de ideella krafterna finns fyra läkare, en kostrådgivare, en sjukgymnast, två personliga tränare, två yogalärare och två massörer. De sistnämnda är de som är mest fullbokade. Det som framförallt saknas är en psykolog, säger Ludmila Haffenberg.

– Vi vill att vår verksamhet ska vara hållbar. Vi har fantastiska volontärer och många har jobbat aktivt i flera år, men det är svårt att bedriva en långsiktig verksamhet med enbart frivilliga. Vi känner att kommunen och landstinget inte ser potentialen i verksamheten.

Det stöd Hälsocentret får på 400 000 per år från Stockholms läns landsting räcker i princip till hyran. Lokalen rymmer förutom reception och kafé tre behandlingsrum. En träningsavdelning med gymutrustning, som de fått till skänks, och där yoga och avslappningspass hålls, ryms i en separat byggnad. För 100 kronor per år får medlemmarna, som nu är omkring 350 stycken och från hela länet, använda sig av lokalerna och boka in sig på de aktiviteter som erbjuds. Av medlemmarna utgörs ungefär 40 procent av kvinnor och hälsocentret jobbar med olika tjejgrupper. Till nästa sommar planerars ett Convictuslopp på fyra kilometer.

– Det anmäler jag mig till redan nu! säger Håkan Jörnehed, och jag utmanar alla andra landstingsråd i Stockholms läns landsting att göra detsamma.