Gå direkt till innehållet

Kul men jobbigt och svårt, sade Filippa

Hittills i år har 7000 nya Stockholmare fötts och allt pekar att läget i förlossningsvården blir fortsatt ansträngt under sommaren.

På landstingsfullmäktiges frågestund i dag undrade Birgitta Sevefjord (V) om Filippa Reinfeldt (M) kan garantera att de kvinnor som ska föda i sommar kommer att kunna göra det på ett tryggt och säkert sätt:

– Det är kul att det föds så många barn, svarade Filippa och lovade att alla mammor ska få trygg vård och att man nu letar för fullt efter semestervikarier.

– Borde ni inte vara klara med det nu i mitten av maj? Redan nu är ”avvisningarna” från sjukhusen höga, omkring 20 procent hänvisas vidare från KS, upplyste Birgitta.

– Visst det är svårt, erkände Filippa och på sikt måste vi också rekrytera ännu mer personal för att öka kapaciteten inom förlossningsvården.

Det rekryteras alltså både på kort och lång sikt inom landstinget men utan synbart resultat. Kan det bero på lönen? Dags nu att allianspolitikerna inser att de nyutexaminerade sjuksköterskorna inte tänker acceptera löner under 25 000 kr.