Gå direkt till innehållet

Manifestation i Rålis för en bättre personalpolitik

Vid lunchtid idag, måndag, samlades ett 60-tal tunnelbaneförare, spärrexpeditörer och andra SEKO-anslutna i Rålambshovsparken för en manifestation mot försämrad arbetsmiljö, underbemanning och bristande säkerhet i den spårbundna trafiken. Vittnesmålen från de närvarande var samstämmiga – arbetsmiljön har gradvis försämrats sedan trafiken privatiserades. Orsaken är att trafikoperatörerna i första hand är intresserade av att leverera vinst till sina aktieägare.

– Idag ser vi att att allt fler av landstingets verksamheter drivs av privata bolag. De privata bolagen är inte här för att vara schyssta, utan för att tjäna pengar. Det får personalen betala för genom försämrad arbetsmiljö, sämre scheman och arbetsvillkor sa Håkan Jörnehed (V) oppositionslandstingsråd, som var en av flera talare vid manifestationen.

Håkan Jörnehed efterlyste ett större ansvarstagande från den Moderatledda majoriteten i landstinget:

– Majoriteten resonerar att personalfrågorna är någon annans ansvar. Men för mig är det självklart politikens ansvar vilka förutsättningar personalen ges att utföra sitt arbete. Idag har vi barnmorskor som gör uppror och erfarna sjuksköterskor som ryter ifrån. Biljettkontrollanter som slår larm om fusk avskedas. Busschaufförer måste slåss för att gå på toaletten. Det måste bli ett slut på det. Och i september nästa år kan det få ett slut, avslutade Håkan sitt tal, åsyftande valet 2014.