Gå direkt till innehållet

Misslyckat vårdval

– Vårdval förlossning fungerar inte i praktiken, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd med anledning av förändringar i regelverket för vårdvalet, som tas i Hälso- och sjukvårdsnämnden i morgon.

– Välja förlossningsklinik kunde man göra redan före vårdvalet så där har inte Vårdval förlossning förbättrat något. Nu har det blivit så att alltfler kvinnor känner sig bortmotade från vården när de inte tas emot på den förlossningsklinik de valt.

Hänvisningarna har ökat sedan vårdvalets införande. För att vårdvalet ska leva upp till det som utlovas – att kvinnor ska kunna välja var de vill föda – krävs att förlossningsklinikerna har en överkapacitet. Detta är vi långt ifrån i dag. Den föreslagna revideringen stärker inte rättigheten till en säker förlossning på den klinik man själv valt.

Vänsterpartiet vill även att det ställs krav på utförare i vårdvalet att de tar emot studenter på klinikerna, vilket ska finansieras med extra ersättning.

– Det är dags att alliansen ställer krav även på de privata vårdgivarna att de tar emot studenter. Den kanske allra största utmaningen inför framtidens vård är att vi inte kommer att kunna bemanna den, säger Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare och fortsätter:

– Huvudansvaret för praktik ligger fortfarande på offentliga utförare, samtidigt som andelen privata utförare ökar. Så länge alliansen inte sätter ner foten och skärper kraven gentemot de privata utförarna, minskar tillgången på praktikplatser. Det är hög tid att lösa personalrekryteringsutmaningarna nu, även i Vårdval förlossning.

Vänsterpartiet vill slutligen att kravet på en barnmorska per kvinna i aktivt förlossningsarbete, one to one care, som finns i bl.a. Norge och Danmark, skrivs in i avtalet.