Gå direkt till innehållet

Obamadag var dag

Nu har Obama åkt hem. Avspärrningarna är hävda, skriver DN. Trafiken kan återgå till det normala och Stockholmarna återigen ta sig till jobb, skola och fritid som de brukar.

Jag är ingen stor vän av stadsbesök och allt vad det innebär. Men, jag ser en intressant lärdom av Obamabesöket. Stockholms trafikanter kan anpassa sig, när de måste. De kan lämna bilen hemma, ta tunnelbanan och se till att ha lite större marginaler än vanligt. De kan följa uppmaningar och de kan acceptera avspärrningar och förändringar – med några undantag självklart. Jag är inte förvånad. Stockholmarna anpassade sig bra när trängselskatterna infördes. Många ändrade sitt resande och vissa resor ”försvann”. Jag tror att trafikpolitiker i Stockholms läns landsting och länets kommuner kan vara modigare efter Obamas besök.

–  Busskörfält för alla stombusslinjer i innerstaden? Inga problem, Stockholmsbilisterna kommer att anpassa sig till att ha färre körfält.
– Uppmana kommuninvånare att samåka och ge dem som åker fler i bilen gräddfil i rusningen? Skapar även utrymme för nya bekantskaper.
– Stäng av vissa gator på helger och kvällar! Ge tillbaka gatorna till Stockholmarna!

Bara fantasin sätter gränser. Bra information är förstås A och O och Obamadag skulle kunna bli ett begrepp – en dag när staden spärras av och nya resmönster skapas.