Gå direkt till innehållet

Öppna vårdplatserna nu!

En krisplan har tagits fram för cancervården i Stockholm.  Av 14 vårdplatser för cancersjuka barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus är fortfarande bara åtta öppna och så har det varit i över ett halvår.

– Jag har vid flera tillfällen sedan i våras krävt att de stängda vårdplatserna måste öppna, senast på fullmäktige för några veckor sedan men ingenting händer. Nu får det kosta vad det vill! Filippa Reinfeldt måste ta sitt ansvar. Det är ovärdigt och grymt att inte kunna ta hand om cancersjuka barn utan skicka hem dem för tidigt eller till Uppsala eller Linköping för behandling, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Bakgrunden till de stängda vårdplatserna är bristen på sjuksköterskor.

– Akademiska i Uppsala ger nu 25 000 kr till nya sjuksköterskor medan man i Stockholm hårdnackat vägrar att se över lönerna.  Man kan självklart inte vara ny och arbeta med de svårast sjuka barnen men den allmänna sjuksköterskebristen hjälper inte problemet med stängda vårdplatser för cancersjuka barn. Det finns bara ett sätt att lösa den här krisen: höj lönerna och öppna platserna nu, kräver Håkan Jörnehed.