Gå direkt till innehållet

Oroväckande om bup

Dagens Nyheter skriver i dag att Bup-kliniken i Stockholm spärrar in barn och skriver ut beroendeframkallande lugnande mediciner. Isoleringen av barnen har enligt uppgift inte rapporterats till Socialstyrelsen, vilket alltid måste göras.

– Jag blir mycket oroad av uppgifterna i DN. Det sägs dessutom att landstinget håller på med en intern granskning av den anmälan som gjorts. Jag vänder mig nu till sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) som ansvarar för psykiatrin. Som ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden får jag ingen information utan får läsa om påstådda missförhållanden i tidningen. Det är absolut inte acceptabelt, säger Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed.

I DN görs också gällande att en chef försökt ta reda på vem som har har slagit larm om förhållandena på bup-kliniken. Inom de offentliga verksamheterna finns lagstadgad meddelarfrihet och chefer får under inga förhållanden undersöka vem eller vilka som anmäler brister eller missförhållanden i vården.

– Om det verkligen är så att ansvarig chef aktivt försökt ta reda på vem som gjort denna anmälan är det  djupt upprörande. Vet våra chefer i landstinget inte vilka rättigheter de anställda har? frågar Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare.