Gå direkt till innehållet

Rullstolsslinga vid Högdalens vård- och omsorgsboende

Imorgon har vi sista stadsdelsnämnden för terminen. Ett av ärendena är ett medborgarförslag om att göra naturmarken vid Högdalens vård- och omsorgsboende mer tillgängligt för de äldre och deras anhöriga. Förvaltningen är kallsinnig men tänker se om det går att göra skogspartiet mer tillgängligt för förskolebarnen som huserar i fastigheten. Att tänka på de äldres behov finns dock inga pengar till i budgeten.

 
Enligt mannen som skrivit medborgarförslaget rullas äldre idag ut i rullstolar framför boendet och blir sittande där, trots att det är så nära till en park. Om det gjordes i ordning en slinga för rullstolar skulle de anhöriga kunna gå runt med de äldre som sitter i rullstol. Det skulle höja värdet på utevistelsen för de äldre och vara trevligt för de anhöriga. Gärna också en bänk längs slinga är önskemålet i medborgarförslaget.
 
Ett annat avslagsskäl är att det ska planeras ett nytt vård- och omsorgsboende i Högdalen med inflyttning tidigast 2018. Vänsterpartiet och socialdemokraterna tycker att det är långt fram i tiden. Många äldre passerar vård- och omsorgsboendet fram till dess och skulle ha stor glädje av högre kvalitet på utevistelsen. Vi föreslår därför att förvaltningen åtminstone ska få undersöka priset för att göra en slinga för rullstolar.