Gå direkt till innehållet

Satsa på ungdomsmottagningarna!

Ett viktigt inslag i Vänsterpartiets budget är förstärkningen av ungdomsmottagningarna, sade Gunilla Bhur (V) i landstingsfullmäktige i dag.

Ungdomsmottagningarnas uppdrag är att främja och förebygga ungas hälsa och samlevnad, förebygga och behandla STI (sexuellt överförbara infektioner) samt minska antalet oönskade graviditeter.

– Vi vill också med olika åtgärder, som besök i skolor, uppmuntra pojkar att besöka mottagningarna. I vårt län står pojkar för endast 15 procent av alla besök på ungdomsmottagningarna, sade Gunilla Bhur.

Många unga mår också psykiskt dåligt och därför är det viktigt att förstärka ungdomsmottagningarnas kompetens att förebygga såväl psykisk som sexuell ohälsa. Vänsterpartiet avsätter tio miljoner för att kunna öppna två nya ungdomsmottagningar, varav en i Rågsved och  för att kompetensutveckla personalen.

– Vi tror på en mångfald av ungdomsmottagningar där större centrala kan ha bredare kompetenser och de mindre lokala kan ha områdesspecifika uppdrag. Ungdomarna ska själva kunna välja vilken mottagning de vill tillhöra. Vi vill också ha fler hbt-certifierade mottagningar samt specialisering, såsom t.ex. att arbeta med hederslivsproblematik.