Gå direkt till innehållet

Snart dags för en ny elprischock

ElprischockenNu rustar elbolag och internationella riskkapitalister för att brandskatta de svenska elkonsumenterna ytterligare. Denna gång är det nätavgifterna som ska öka och ge nya stora vinster åt nätägarna.
I dagens pappersversion av SvD Näringsliv finns tre artiklar om vår avreglerade elmarknad. På sid 4 beskrivs i korthet den rättegång som inleds vid förvaltningsrätten i Linköping. Parterna är de stora elbolagen som vill höja elnätsavgifterna och Energimarknadsinspektionen som vill ha tydligare lagstiftning för att reglera elbolagens vinster från näthanteringen.

Samtidigt beskriver SvD på sid 5 hur Fortum planerar att sälja sitt elnät i Sverige till ett antal internationella pensions- och infrastrukturfonder med Goldman Sachs Infrastructure och 3i Infrastructure founds i spetsen. Dessa globalt verksamma riskkapitalister är naturligtvis inte intresserade av låga elnätsavgifter, utan vill givetvis ha snabba och kortsiktiga vinster om de köper Fortums nät.

Den tredje artikeln i SvD på sid 8 beskriver hur den elintensiva industrin i Sverige vill ha statliga kompensationer för höga elkostnader och i praktiken skicka elräkningarna vidare till de svenska skattebetalarna.

Att de svenska hushållen de senaste 17 åren fått och får betala allt mera för sin elförbrukning och fått stigande elnätsavgifter är ingen nyhet. Men det är kanske dags att påminna om hur vi hamnade där vi är idag.

Det första steget togs 1992 då Vattenfall bolagiserades och delades i korthet upp i produktion och distribution. En förändring som påbörjades av regeringen Carlsson (s) och genomfördes av regeringen Bildt (m).

Knappt fyra år senare var det tvärtom, regeringen Carlsson (s) genomförde den nya s.k. elmarknadsreform som regeringen Bildt (m) skrivit fram. Första januari 1996 etablerades därför den nyliberala ”på-hitte-marknaden” för el när den nordiska el-börsen öppnade i Norge.

På senare år har högeralliansen fortsatt att göda elbolagen genom nya beslut. Ett tydligt sådant kom 2010 då de beslöt att beräkna värdet på elnäten på ett nytt sätt. Över en natt så blev plötsligt det svenska elnätet värt 85 miljarder kronor mer. Därmed ansåg de svenska elbolagen att de hade rätt att ta ut ytterligare högre elnätsavgifter. Det är nivån på dessa vinster som börjar behandlas vid förvaltningsrätten i Linköping idag. Vinner elbolagen så får vi 28 miljarder kronor i ökade elnätsavgifter (vinster till elbolagen) att betala.

Noterbart i sammanhanget är att överallt i världen har utvecklingen varit likartad. I länder där elmarknader har avreglerats enligt de nyliberala ekonomiska modellerna så har resultatet blivit detsamma – ständigt stigande el-priser för medborgarna.

Att hålla på och peta i snårskogen av lagar, förordningar och myndighetsdirektiv leder bara till tillfälliga andhämtningspausar för vanliga el-konsumenter. Det återstår bara en väg, en expropriation genom att lösa in hela elnätet till det reella anskaffningsvärdet, att helt enkelt förstatliga hela elnätet.

Länkar:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/nu-avgors-kampen-om-elmiljarderna_8566918.svd

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/fortum-redo-att-salja-svenska-elnat_8568184.svd