Gå direkt till innehållet

Tänd ett ljus!

I dag uppmärksammar vi världsdagen för mänskliga rättigheter, en dag som manar till eftertanke. Allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter sker över hela världen, också i Europa, också här hos oss i Sverige.

– I dag tänker jag främst på alla fackliga aktivister runt omkring i världen som utsätter sig för stora risker. Rätten att organisera sig fackligt är en mänsklig rättighet, något som vi i Sverige ser som en självklarhet. Jag kunde själv vara fackligt aktiv i Kommunal utan rädsla för tortyr, fängelse eller avsked, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Ett av många länder världen över som under årtionden brutit mot de mänskliga rättigheterna är Turkiet. Fackligt aktiva och journalister åtalas och fängslas med stöd av terroristlagstiftningen. Deras ”brott” är att de kämpat för rätten att organisera sig och för yttrandefrihet.

Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Det slås fast i både FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Internationella arbetsorganisationens, ILO, grundläggande konventioner. Men många av världens regeringar följer inte dessa deklarationer.

– De omfattande brott som begås mot mänskliga rättigheter i arbetslivet runt om i världen måste uppmärksammas mer i olika nationella och internationella sammanhang. Här har vi i Sverige ett stort ansvar, säger Håkan Jörnehed.

Alla kan göra en insats. Gå in på Amnestys sida och Veckans vädjande – ett tortyroffer i Tadzjikistan.