Gå direkt till innehållet

Upphandling i soptunnan

Det blåste snålt utanför landstingshuset i dag när företrädare för skärgårdsbor och båtpersonal i sällskap med politiker dissade moderaternas förslag till ny upphandling av skärgårdstrafiken.

Den ena talaren efter den andra radade upp de ödesdigra konsekvenser som skulle drabba skärgården om upphandlingen genomfördes.  Lyssna på oss som bor och arbetar i skärgården!, var det samstämmiga budskapet.

Anna Sehlin (V) i Trafiknämnden förklarade att Vänsterpartiet varit emot upphandlingen från första början och nu gör gemensam sak med S, MP, FP och C och säger nej till upphandlingen:

–  Gör om och gör rätt!

Mats Skoglund (V) som representerade Värmdö kommun berättade att samtliga deltagare på Värmdö företagardag förra veckan krävde att upphandlingen skulle avbrytas.

– Christer G Wennerholm har nonchalerat oss totalt. Han har inte besvarat en enda skrivelse från kommunen i frågan.

Det var svidande kritik som riktades från alla håll mot trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm. Hans taktik är att berätta så lite som möjligt, menade talarna och krävde att processen ska göras om och att alla berörda i skärgården får komma till tals.

– Detta är en skandal som kommer att betala sig på räkenskapens dag den 14 september nästa år,  sade Lennart Rhodin som var den förste som tog avstånd från upphandlingen och lämnade FP i landstinget i protest.

Varken M eller stödpartiet KD deltog i arrangemanget. C beslutade att inte ställa sig bakom upphandlingen för bara en timme sedan.

Kl. 15.30 tas beslut om upphandlingen i Trafiknämnden. För första gången i SLL:s historia riskerar M att förlora stort i en viktig och prestigefylld fråga ett år före valet. Och så blev det:

På trafiknämndens möte i dag drog ordföranden Christer G Wennerholm (M) tillbaka ärendet. Därmed finns inget avtal om skärgårdstrafiken efter april 2014.