Gå direkt till innehållet

Varför Filippa?

Vänsterpartiets gruppledare Gunilla Roxby Cromvall kom med svidande kritik mot den moderatledda alliansen i landstinget när budgetdebatten inleddes i dag. Hon förklarade att V-budgeten Låt hela länet leva är en reaktion på alliansens orättvisa politik som gynnar dem som redan har det bra och skapar problem för andra.

– Alliansens så kallade valfrihet är en chimär. Det är framför allt företagens valfrihet det handlar om.  De  får bestämma var de ska etablera sig, sade Gunilla Roxby Cromvall och fortsatte:

– Här vill många föda barn och många kommer hit från andra länder men vårt län är också ett av de mest segregerade. Vi har stora skillnader i medellivslängd och medelinkomst. Den fria etableringen har gjort att många vårdcentraler koncentrerats till  innerstan medan till exempel de viktiga familjecentralerna i förorten har stängts.

Gunilla Roxby Cromvall berörde också de allvarliga bemanningsproblemen inom vården och de senaste utspelen från bland annat KS att de som skjuter upp sin semester får bonusersättningar.

– Det är sannolikt de kvinnor som bäst behöver sin sommarsemester som nu tvingas avstå från den. Ensamstående med barn som inte kan tacka nej till en extra ersättning. Det är mycket illa!

Gunilla berörde också barnmorskornas kamp för drägliga arbetsförhållanden:

– Vi måste kunna vara säkra på att alla inte bara ska kunna leva i länet utan också överleva. Filippa Reinfeldt, varför har vi inte reagerat tidigare? Vi måste göra något åt det allvarliga läget inom förlossningsvården innan det är för sent!