Gå direkt till innehållet

Vart är vi på väg – när Ikano tar över stadens ansvar?

Ikano Bostad börjar bli en stor hyresvärd i Vantör, främst i Hagsätra-Rågsved, efter köp av privata hyresrätter och centrumet i Hagsätra 2005 samt Stockholms stads utförsäljning av allmännyttan i Rågsved, Högdalen och Hagsätra åren 2008 och 2012. Mot denna utveckling har vänsterpartiet opponerat sig starkt, eftersom allmännyttan är så viktig för att garantera alla bostad i alla skeden av livet, en bostadspolitik efter behov och inte efter plånbok. Bara det faktum att privata hyresvärdar kräver inkomst fyra gånger hyran medan allmännyttan nöjer sig med tre visar hur viktigt det är för ungdomar och andra låginkomsttagare att vi har en stor allmännytta i Stockholm.

Det är ingen slump att Ikano har vuxit sig stora i Vantör utan en logisk följd av alliansens politik, att göra så mycket som möjligt av vårt gemensamma till privat, hand i hand med skattesänkarpolitiken som ger åt de som har mest och tar från de som har minst. Privat har det också blivit. I den nya stadsdelsstudie som Ikano har tagit fram kan man läsa att Ikano till och med ser till att hålla kommunalt ägda och drivna Hagsätra fritidsgård öppen under sommaren! Ikano driver även ungdomsgården PUR för sina hyresgästers barn i Snösätra och ska starta upp något liknande i Hagsätra. Den skatt vi betalar i Stockholms stad räcker inte ens för att hålla fritidsgårdarna öppna så mycket som det behövs och på alla platser där det behövs. I stunden bra att någon tar ansvar där samhället brister, men i längden fel. Det börjar likna ett patronsamhälle, där fastighetsägare står för allt mer i människors liv. Jag skattar gärna mycket mera för att slippa det beroendet.

Att Ikano ställer försöks- och träningslägenheter till förfogande bland annat i samarbete med fina föreningen Musketörerna och sponsrar spontanfotboll för unga är mycket bra, men samtidigt en följd av att samhället inte längre garanterar tillräcklig välfärd. När allmännyttan säljs ut till bostadsrätter minskar möjligheten att få fram försöks- och träningslägenheter, då måste privata hyresvärdar som Ikano bidra. När idrottsnämndens anslag till föreningar inte räcker, eftersom skatten till varje pris ska hållas nere, ja då blir vi beroende av det privata kapitalets vilja att visa ett socialt acceptabelt varumärke. Men vi ska inte vara naiva, i grunden är Ikano ett vinstdrivande företag som har förstått att de tjänar på att ungdomar har en bra fritid, för då minskar förstörelsen. De har förstått att de får goodwill av att bidra med försöks- och träningslägenheter. Och nu har de också gett sig in i samhällsplaneringen genom sin stadsdelsstudie – jag undrar var staden finns i den processen och Familjebostäder som ska äga all allmännytta i Rågsved?

Goodwill får Ikano däremot inte av att de också höjer hyrorna så att det når smärtgränsen för en hel del hushåll. Min fråga är var alla människor med låga inkomster ska bo? Ska de tvingas bo mer trångt än andra? Längre ut än andra? I takt med att förorter som Rågsved och Hagsätra förtätas och fastighetspriserna stiger blir de här frågorna allt mer påträngande. Det handlar i grund och botten om vilket samhälle vi vill ha.