Gå direkt till innehållet

Vårt Stockholm

Kära Stockholmare

Nu står vi här igen. Sten, för att berätta vilken lysande stad han leder och jag för att säga hallå – har du inte glömt något?

Har du inte glömt hemlösa Barbro som förpassades till ett fabriksområde utanför stan, när hennes trygghet Ny Gemenskap förpassades dit.

Glöm inte Olle och Karin som utan pension i världsklass som drivs bort från stan av de höga hyreshöjningarna

Jag påminner dig om Kemal i Husby som inte är ett dugg förvånad över att bilar brinner i hans stadsdel. Han säger ”nu lyssnar de i alla fall på oss”.

Kemal, Karin, Olle och Barbro hör till Stockholm och ska vara med och bygga vår stad.

Att bygga en stad är inte som att spela SIM CITY, Ni vet det där dataspelet där man utifrån en tom ruta bygger sin egen stad.

Sten jag tror att det finns ett NORDIN CITY i din dator. Där du så klart är borgmästare och fixar konferenscentra, barer och restauranger. Du har jättekul, styr och ställer och fixar en stad i världsklass för dig och dina kompisar.

Men kul är det inte i verkligheten – inte när riskkapitalisterna börjar spela SIM CITY med våra verksamheter. Ingen förnekar väl att det var ett stort fiasko när von Sivers fick skolorna, Boultbee centrumanläggningarna och Carema och Attendo fick de gamla.

Till och med folkpartiledaren Jan Björklund låter som om han håller tal på Vänsterpartiets kongress när han förfasar sig över riskkapitalisterna från vården med höga kvalitetskrav.

Det är dags att skicka herrarna i dessa bolag med enkel biljett till Jersey, men utan en enda krona av våra skattepengar i bagaget.

Att vara hyresgäst i Stockholm blir allt mindre kul. Idag är man gladare över att få ett tredjehandskontrakt i ytterstaden än att vinna på postkodlotteriet.

Det är dags att ta ansvar för bostadspolitiken- det är politikens jobb – inte marknadens

Fördubbla markanvisningarna till allmännyttan

Ge allmännyttan direktiv att bygga med hyrestak

Bygg inga fler hårt segregerade bostadsområden som Djurgårdsstaden

Och sluta höja hyrorna – hyresstopp på två år kostar ungefär 240 miljoner. Jämför det med de fyra miljarder av hyresgästernas pengar som ni har roffat åt er från bostadsbolagen.

Ni tror att det i framtidens Stockholm är möjligt att låta de lågavlönade kvinnorna bära upp välfärden. Jag kan tala om för er att det är det inte.

Några som kan berätta för dig om verkligheten i Stockholm, Sten – det är våra anställda som jobbar inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

Vet du att Idag har Stockholms stads anställda mer betalt för att ta hand om fastigheter än för att hjälpa sjuka människor? Ett vårdbiträde tjänar 22-23 000 kronor i månaden. En fastighetsingenjör, som bland annat ansvarar för att värme och ventilation funkar i hyreshuset, har nästan det dubbla, 40 653 kronor i månadslön.

 

Kan någon i alliansen ta på sig jämställdhetsglasögonen och rätta till de här orättvisorna?

Vi satsar 150 miljoner för att

höja lönerna för de som tjänar minst

Korta arbetstiden för de som sliter mest

Ge rätt till heltid för alla som vill

Finansborgarrådet har berättat om en stad med lysande ekonomi och lysande framtidsutsikter.  Men var finns pengarna till kultur i ytterstaden, till förebyggande arbete bland unga, för mindre barngrupper i förskolan för en vettig arbetsmarknadspolitik.

Jo de finns i vår budget!

 

Då får vi en stad som författaren Susanna Alakoski beskriver i sin dikt om Stockholm

I mitt Nordens Venedig finns inga hemlösa

Barnfamiljer kan inte vräkas

Social hållbarhet är stadens viktigaste ord

Och våldet har så gott som upphört

Inga skolor brinner och inga bilar

Kriminaliteten krymper och krymper

Och folk knarkar inte lika mycket längre

Sjukskrivna deppiga bor granne med stressade affärsjurister

Vi hejar på varandra och känner till varandras livsvillkor

Vi är stockholmare