Gå direkt till innehållet

Vi vill inte ombilda på Stövargatan!

Nu har ombildningskonsulterna fått spatt. Eller visar sitt rätta ansikte? Skickar brev hem till Familjebostäders hyresgäster i Högdalen och Rågsved om att boendeparadiset är nära. Bara en intresseanmälan ifrån, en bostadsrättsförening, en namnteckning, en köpstämma ifrån …  Så gulligt av konsulterna, så omtänksamt, men så är det ju juletid snart…

Ja, konsulterna är så angelägna att de gör allt för hyresgästerna, bildar föreningen åt oss till på köpet. Inte ett ord om att konsulterna tjänar 10 000 kr per ombildad lägenhet, att värderingen av hyresfastigheten är summarisk, att affären kanske är lönsam i förorterna för en som säljer direkt men kan bli ekonomisk katastrof för de som bor kvar, att grannsämjan kan vändas till motsatsen.

Nä, det står inget om riskerna i brevet. Som tur är har vi en hyresgästförening som kan berätta om baksidan. Ikväll fick vi en både underhållande och obehaglig bild av hur totalt oskyddade vi är som hyresgäster, när någon vill dra igång en ombildningsprocess. Trots att kontrollen ökat finns oändligt många möjligheter för de som vill tjäna pengar på detta genom att tricksa med sanningen.

Bra var att vi var många på mötet som absolut inte vill ombilda. Frågor ställdes hur vi kan jobba på bästa sätt för att slippa. Absolut inte skriva på en fullmakt, som ger andra rätt att rösta ja till köp i ens egen frånvaro. Ordna egna möten. Argumentera och övertyga grannar. Rösta nej genom att inte gå på stämman. Eller rösta nej på stämman, om du blivit medlem för att få insyn. Den här striden vinner vi!