Gå direkt till innehållet

Anständighet i väntan på jämlikhet

Tänk er den fattigdom som driver någon att resa långa sträckor för att sitta i snön utanför ett ICA och tigga ihop småslantar samtidigt som man trakasseras, hotas och misstänkliggörs.

Hundratals romer från främst Rumänien har sökt sig hit från extrem fattigdom i sitt hemland. När de väl kommit till Sverige använder svenska kommuner alla medel för att köra bort dem från de platser där de sätter upp sina tält eller hopsnickrade kojor. Det är svårt att tänka sig en bild som tydligare visar vilken enorm fattigdom människor lever i – även i Europa.

Per Sundgren, vänsterpartist från Vantör, skrev en träffsäker och tankeväckande insändare i Dagens Nyheter:

Vi bör tacka romerna. De har konkret visat oss hur dagens globala klassamhälle ser ut. De har visat oss på den värld där ett fåtal lever i obeskrivlig rikedom och miljarder i fattigdom. Dag efter dag, i regn och snöglopp, har de suttit längs våra husväggar med en pappersmugg framför sig. De har med sina kroppar och blickar visat oss på den orättvisa värld som är vår. Visst har det varit jobbigt för oss att så här öga mot öga ställas inför världens elände, att när vi planerar dagens inköp, helgen i stugan eller semesterresan påminnas om att vi är så gynnade. Visst var det bekvämare förr när vi bara via tidningar och TV fick en glimt av eländet.

I ett globalt perspektiv hör de flesta av oss svenskar till världens överklass, i alla fall vi som har arbete och bostad. Vi har haft turen att födas i ett rikt land, andra har haft oturen att födas in i fattigdom. Detta har ingenting med personlig förtjänst att göra. Men vi som har dragit vinstlotten har ett ansvar och romerna har gjort det svårare att förtränga det som är en verklighet för många människor i vår värld.

För detta bör vi också tacka EU som gjort det möjligt för dem att komma hit. Vår nationsgräns fungerar inte längre som ett effektivt stängsel mot den fattigdom som finns i vår närhet. Romerna har visat på hyckleriet i bilden av Sverige som ett solidariskt samhälle. De har nu på kort tid vräkts från sina primitiva bosättningar i tre kommuner i Storstockholm. Detta är den mest påtagliga reaktionen från det officiella Sverige.

”Vi kan inte lösa världens problem” brukar det heta från dem som ingenting vill göra. Ett minimum borde vara att anvisa romerna en plats där de kan bo utan att vräkas, där de kan få tillgång till el och vatten. Sen bör vi självklart genom vårt medlemskap i EU ta upp frågan och den vägen med full kraft arbeta mot den diskriminering som romerna i de flesta länder utsätts för.

Per Sundgren”

”Vi ska inte ha kåkstäder i Stockholm” heter det från de styrande i staden. Nej, det är klart vi inte ska ha det. Men lika lite som kriminalisering av tiggeri botar fattigdom kan kåkstäder bekämpas med bulldozers. Det är just därför vi har föreslagit att man ska upplåta mark, hyra platser på campingplatser, leta efter tomma oanvända lokaler osv som kan ge ett alternativ. Så att vi kan behandla dessa människor på ett anständigt sätt. Ni som har idéer om hur vi ska hitta sådana platser, hör gärna av er till oss i Stockholmsvänstern. En grupp eldsjälar och aktivister gör just nu ett fantastiskt arbete för att hjälpa romerna när de vräks från plats efter plats. Lika stolt som vi ska vara över att det finns sådana människor ibland oss, lika mycket ska vi skämmas över hur lite det etablerade samhället gör. Men vi kan ändra även på det.

Jag skulle vilja förbjuda fattigdom om det gick. Men i väntan på jämlikhet kan vi visa anständighet.