Gå direkt till innehållet

Arga förare uppvaktar politiker

Arga och upprörda taxiförare från Fågelviksgruppen uppvaktade i dag landstingspolitikerna. De protesterade mot det avtal som nu gäller i färdtjänsten som varken erbjuder dem kollektivavtal eller garantilön.

Samtidigt har klagomålen på färdtjänsten ökat kraftigt i Stockholms läns landsting. Det resenärerna klagar mest på är punktlighet och bemötande från chaufförerna, rapporterar bland annat radioprogrammet Kaliber. Ökningen anses bland annat bero på att de stora taxibolagen vinner upphandlingarna eftersom de har större möjlighet att pressa priset.

I Stockholm vill alliansen nu låta ”mystery shoppers” provåka färdtjänsten för att avslöja chaufförer som inte lever upp till kraven på gott bemötande. Gunilla Roxby Cromvall (V) undrar dock om man inte börjar i fel ände:

– Vore det inte rimligare att börja från grunden och förbättra chaufförernas arbetsvillkor så att de förmår leva upp till kraven?

Hon uppmanade också taxiförarna att organsiera sig för att kunna sätt press på arbetsgivarna.

– Förarna tvingas arbeta 12-13 timmar om dagen, sex dagar i veckan, för att komma upp i en dräglig månadsinkomst. Det är mer sannolikhet att en uttröttad förare tar onödiga risker – eller på annat sätt försätter sin kund i oönskade eller farliga situationer – jämfört med en utvilad förare med trygga anställningsförhållanden, säger Gunilla Roxby Cromvall.

I december 2013 uppmärksammades hur en förares legitimation drogs in sedan han försökt engagera sina kollegor fackligt och starta en lokal fackklubb på sin arbetsplats.