Gå direkt till innehållet

Vad bostadsrätter egentligen kostar

Under de senaste åren har bostadspriserna i Stockholm stigit och stigit – för de som haft pengar till handpenning har bankerna lånat ut miljoner och så länge bostadspriserna stiger tycks alla vara vinnare. Förutom de som inte kunnat ta lån och därmed tvingats leta bostad på en krympande hyresmarknad där alliansen ombildat hyresrätter till bostadsrätter i sådan takt att man för varje år i bostadskön stått längre ifrån en bostad. Vänsterpartiet visade i en rapport att kötiden ökat med 50% på 5 år.
Men de som köpt har kunnat tjäna hundratusentals kronor bara genom att ta lån. Nu visar det sig dock att bostadsmarknaden byggts på falska förespeglingar. Genom så kallad progressiv avskrivning har underhållskostnader skjutits på framtiden med förhoppningen att värdeökningen ska vara stor nog att finansiera underhållet i framtiden. Det innebär att kostnaderna som egentligen skulle bokförts nu dolts – som att inte spara till julklapparna för att man känner på sig att man borde få en stor löneförhöjning månaden innan.

På bostadsmarknaden är det dock värre än så, eftersom hela tanken bygger på att värdet ska fortsätta stiga i en situation där vi redan har en bostadsbubbla.

Nu har dock Bokföringsnämnden slutgiltigt slagit fast att progressiv avskrivning inte ska tillåtas och resultatet blir att bostadsrättsföreningar antingen får höja avgiften eller bokföra underskott. De varnar för att inga bostäder kommer att bli sålda nu.

Det är värt att fundera lite på vad det betyder – det de egentligen säger är att ingen skulle köpa en bostad om de var tvungna att faktiskt ta i beaktande vad den kostar. Det är svårt att tänka sig en bättre beskrivning av en bostadsbubbla som drivs av spekulation.

Lösningen är förstås att bygga hyresrätter med rimlig hyra. Man ska inte behöva spekulera i bostadsbubblor för att få tak över huvudet.