Gå direkt till innehållet

Filippas dubbelmoral

Sverige måste bli friskare, skriver  Filippa  Reinfeldt i Expressen. Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed håller med men undrar varför Filippa Reinfeldt spelar med dubbla kort.

– Efter åtta år med Filippa Reinfeldt som hälso- och sjukvårdslandstingsråd har jag inte sett några resultat av ett friskare län.

Stockholms län är Sveriges mest ojämlika region när det gäller boende, inkomster, arbetslöshet men också när det gäller skillnader i hälsa. Den ojämlika hälsan kan tydliggöras exempelvis genom att se på medellivslängden för kvinnor och män och mellan olika delar av vårt län. Medellivslängden för kvinnor i Danderyd är 86 år men bara 81 år i Sundbyberg. Medellivslängden för män i Danderyd är 82 år men bara 77 år för män i Skarpnäck.

– För att få ett jämställt och jämlikt landsting måste vårdens resurser i större utsträckning satsas i områden där ohälsotalet är högt. Men när Filippa Reinfeldt införde Vårdval i primärvården 2008 innebar det att resurser motsvarande 150 – 200 miljoner togs från utsatta områden och flyttades till områden med bättre hälsa. Tala om att vården var till salu! säger Håkan Jörnehed.

I och med Vårdval Stockholm försvann distriktssköterskans områdesansvar, familjecentraler och äldrecentraler lades ner.  På Östermalm fanns det sex vårdcentraler före vårdvalet och i dag tolv.  Också i Botkyrka fanns sex vårdcentraler men där har inga nya tillkommit med vårdvalet.

Filippa Reinfeldt lovar också att de som har fysiskt krävande jobb – där kommun, landsting eller stat är arbetsgivare – ska erbjudas fysisk träning på arbetstid.

– Det har vi i Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting redan föreslagit . Men när vi röstade om detta i landstingsfullmäktige förra året, tryckte Filippa på nejknappen. Politik handlar inte om vackra ord och löften – det är resultaten som räknas.

-Hur hade Filippa Reinfeldt konkret tänkt att denna träning på arbetstid ska  gå till? Barnmorskor hinner ju inte ta lunch och sjuksköterskor hinner inte ens gå på toa.

– Vi är överens om att det behövs mer resurser kommande år till sjukvården men i motsats till Filippa Reinfeldt tycker jag inte att riskkapitalbolag ska få tjäna pengar på sjukvård. Däremot tycker jag att de som tjänar i sjukvården ska få bra betalt och ha rimliga ingångslöner och god löneutveckling. Då får vi också in mer skattepengar till landstinget, säger Håkan Jörnehed.