Gå direkt till innehållet

Först Götheborg i Norrtälje – Nu böcker och skutor i Göteborg

På bilden från Kulturfartygsfesten i Eriksberg 28 september 2013 m/s Athene från Skärhamn på Tjörn och Kryssarklubbens s/v Atlantica, Göteborg. © foto: Anders Djerf

På väg hem med tåg sen söndag kväll. Bokmässan i Göteborg – fyra intensiva dagar i september – nu överstökad för 29:e året i rad. En tummelplats för allt man kan tänka sig med direkt eller indirekt relation till böcker och bokproduktion. Jag var där jag tror för 25:e gången!

Över 500 seminarier i de mest skilda ämnen att välja. Plus allt som händer “på golvet”, i montrar och på öppna scener. De största förlagen har montrar stora son torg. I montrar lite i kanten av mässan en mängd små föreningar, ofta för ganska smala ämnen och intressen, i några fall ganska aparta. Men många av de deltagande föreningarna är ganska oförargliga. Litterära sällskap på plats i en sådan mängd, att det verkar som snart sagt varje ej längre levande författare som gjort sig ett namn, om än bara mycket lokalt, gett upphov till en vänförening.

Ovanligt stort utrymme fick svenska barnboksillustratörer på årets Bokmässa. Sverige var i centrum på senaste Barnboksmässan i Bologna, i april, och skärmarna från den stora utställningen var utplacerade på några olika ställen i Svenska Mässans hallar.

I Svenska Tecknares monter intervjuades illustratörer och grafiska formgivare i en strid ström, 15 intensiva minuter var, under mässans alla fyra dagar. Undertecknad var bland de intervjuade. Två gånger faktiskt, med två olika intervjuare, den första Gunna Grähs, en härligt energisk tecknare som gillar mina strandskator, då fick de bli huvudnumret ena gången. Vid det andra tillfället var mina målningar av och mitt skrivande om segelskutor, samt min långa rad affischer till Årstarevyn, huvudämnena. Då var det Svenska Tecknares ordförande Lennart Eng som höll i intervjuarmikrofonen.

På lördagen tog jag ”långlunch” för att med hamntrafikens ”Älvsnabben” ta mig till Eriksberg, där flera aktiva segelskutor och tändkule-dunkande gamla fiskebåtar samlats till Kulturfartygsfest. Det är alltid samma härliga känsla att få trampa skonaren Ingos däck, och minnas alla långseglingar jag gjort med henne, och lockas till nya, även om det denna gång bara blev ett kort besök ombord, stillaliggande vid kaj. Ett i högsta grad levande kulturarv under segel!

På Ostindiefararen Götheborg, som har sin hemmahamn vid en av pirerna i Eriksberg, har man redan inlett avriggning inför vinterns omfattande underhållsarbeten. I mars 2014 ska hon ju ”shipshape” lämna för sin andra Kinaresa, denna gång sju år lång, de flesta åren som attraktion i Kina.

Nu har jag mycket att summera, inleder med denna artikel här på bloggen. I bagaget finns en rad böcker att ta tag i, som jag hoppas ger mig inspiration till ytterligare ett antal texter, som även kan tilltala tidningar och tidskrifter.

Jag hör till dem som har flerdagarsbesök på Bokmässan inskrivet i kalendern ett år i förväg – om jag inte åkte skulle jag nog känna enorm abstinens. Är bokmässan beroendeframkallande? Javisst! Åtminstone för några.