Gå direkt till innehållet

Fullmäktige i ”demokratisk” anda

Gårdagens märkliga uppvisning i landstingsfullmäktige kommenteras på flera ställen i dag. Victor Barth-Kron frågar i DN hur alliansen egentligen tänker styra landstinget framöver:

”Om landstingsstyrelsen och de två tunga nämnderna, trafiknämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden, som brukligt ska innehålla 19 ledamöter så ger matematiken att alliansen hamnar i minoritet där. Krångligt. Alliansförslaget innebär dock att man bortser från det och utökar till 20 ledamöter, varav hälften från alliansen och med utslagsröst till ordföranden (som tillsätts av, just det, alliansen).

– Vårt yrkande på 19 ledamöter i LS hade minskat SD:s inflytande då detta tvingat de andra partierna att ta ansvar och hitta andra lösningar för att bilda majoritet. En majoritet som skulle hålla hela vägen, även in i fullmäktige. Som alliansen agerat är SD fortfarande vågmästare i fullmäktige, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed (V) och fortsätter:

– Vi har sett andra majoritetslösningar  på olika håll i Sverige, regnbågsallianser av olika kulörer. Ibland är Vänsterpartiet med och ibland ger vi vårt passiva stöd. Problemet är att alliansen i Stockholms läns landsting kör på som om ingenting hänt . Men det var ett val den 14 september och resultatet från det valet måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt. För vad gör vi – som Barth-Kron frågar – om SD får 15 procent i nästa val? Hur stor ska LS då bli? Hur långt kan vi gå och fortfarande hålla oss inom demokratins råmärken?