Gå direkt till innehållet

Vänsterpartiet tjyvstartar bygge av ny tunnelbanelinje

I eftermiddags tog Vänsterpartiet ett symboliskt spadtag för en ny tunnelbanelinje mellan Liljeholmen och Fridhemsplan. Det var en snabb replik på Moderaternas symboliska spadtag för Förbifart Stockholm.

Bygget av Sveriges dyraste motorväg ska invigas på tisdag, men redan i morse publicerade Dagens Nyheter en bild på tre ledande moderater som tog ett symboliskt spadtag för motorvägen.

Stockholmsvänsterns replik kom snabbt: ett spadtag för en ny tunnelbanelinje mellan Liljeholmen och Fridhemsplan. Den kan transportera fler människor mellan norra och södra Stockholm än Förbifart Stockholm – men kostar bara en femtedel. Hur mycket mer spårtrafik som kan byggas för motorvägsmiljarderna visar Vänsterpartiet på hemsidan klimatpartiet.se

– Förbifarten går att stoppa. Invigningen på tisdag är en bluffstart eftersom viktiga rättsprocesser inte kommer att vara klara förrän tidigast vid årsskiftet, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Moderaternas tjyvstart är en del av deras solkiga kampanj som bland annat ska göra Förbifart Stockholm till en valfråga.

– Vi ser gärna att Förbifarten blir en valfråga och känner att vi har opinionen med oss, säger Ann-Margarethe Livh. Enligt de senaste opinionsundersökningarna ökar stödet kraftigt för de partier, inklusive Vänsterpartiet, som är motståndare till Förbifarten.