Gå direkt till innehållet

Håkan i DN i dag

DN Stockholm uppmärksammar i dag Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed. Intervjun görs i samband med att Håkan vaccinerar sig mot fästingviruset TBE .

”Vi möter honom i skarpt läge. TBE-sprutan som ska rädda honom från farliga fästingar snuddar vid hans överarm. Sköterskan meddelar att sticket känns som en käftsmäll. Efter några timmar vill säga och Håkan Jörnehed pustar ut. Vi är på hans vårdcentral ”Söderdoktorn” – som är personalägd och känd från tv.

Varför går du inte till en landstingsdriven vårdcentral? – För att nästan alla vårdcentraler i innerstan är privata, det finns en på Gärdet och en på Lilla Essingen som är offentligt drivna. I dag är 50 procent av Stockholms sjukvård privatiserad. Få vet att vi har 1 700 avtal med privata vårdgivare. Filippa Reinfeldt har varit skicklig på att omvälva hela sjukvården utan större diskussion. Hon är mer blå än Fredrik Reinfeldt, en tydlig ideolog.

Du har kallat vårdcentralerna för Seven Eleven? – Ja, vi har 209 vårdcentraler men alla har exakt samma utbud och öppettider. Om det nu finns ett vårdval, varför finns det inget att välja på? En vårdcentral specialiserad på diabetes till exempel. Vårdval i Göteborg har vårdcentraler för barn, kvinnors hälsa och äldre.

Ryker vårdvalen om du får bestämma? – Vi har 31 vårdval i dag och jag tror det blir några färre om vi tar över. Men man kan inte ta bort alla på en gång. Det skulle bli kaos. Vårdval som är kostnadsdrivande måste vi titta över, lägga ned eller förändra.

Men riskkapitalisterna ska bort? – Ja, jag skulle vilja att vi tar en uppförandekod. Företag som ska verka i Stockholms läns landsting får inte vara kopplade till skatteparadis. Vi har satt gränsen vid tre procents vinstuttag.”

Läs hela reportaget!