Gå direkt till innehållet

Hej Ann-Margarethe Livh

De första veckorna på jobbet som bostads- och demokratiborgarråd har varit intensiva för Ann-Margarethe Livh. Bara dagar efter valvinsten blev det blev stor uppmärksamhet kring det första beslutet den nya rödgrönrosa majoriteten fattade, att stoppa ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

– De lägenheter som vi räddade kvar i allmännyttan i och med beslutet motsvarar ett helt nyproduktionsår med full fart i byggandet. Vi har redan alldeles för få hyresrätter i den här staden och därför är det väldigt bra att vi kunde genomföra ombildningsstopp så snabbt, säger Ann-Margarethe.

Bostadsfrågor är inget nytt område för Ann-Margarethe. De senaste fyra åren har hon varit vice ordförande i det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder och hon menar att bostadsfrågan är central för Stockholms framtid.

– I grund och botten handlar det om vilken typ av stad vi vill leva i. Om människor från alla delar av samhället ska kunna bo tillsammans måste vi bygga fler hyresrätter som vanliga människor har råd med.

Ann-Margarethe har drivit på för att sätta bostadsfrågan på dagordningen under valrörelsen. En poäng hon alltid lyfter när hon diskuterar bostadspolitik är vem staden byggs för.

– Fler och fler partier har med åren blivit medvetna om att vi behöver fler lägenheter för att lösa bostadsbristen i Stockholm, men vilken typ av bostäder vi bygger pratas det inte lika ofta om trots att det är en jätteviktig fråga. Vi kan tydligt se vilken typ av bostäder som Alliansen byggt med ettor som kostar över 9000 kronor och femmor som kostar över 20 000. Vilka har råd att bo i de lägenheterna? Inte många stockholmare. Vi ska bygga mer men också med rimliga hyror.

Vilka andra förändringar kommer vi se inom bostadspolitiken?

– Vi ska sänka trösklarna till bostadsmarknaden. Bland annat ska vi se över de krav på inkomst som ställs idag, de är oftast väldigt höga. Fler måste kunna få en bostad, Stockholm ska vara en stad för alla.