Gå direkt till innehållet

Kåkstäderna i Stockholm kan inte tigas bort

Vem blir inte djupt gripen som ser Aftonbladets film om EU-medborgaren Viorica Vaduva, 42 som bor i lägret i Högdalen för att om dagarna försöka tigga ihop pengar till medicin och uppehälle för barn och föräldrar hemma i Rumänien. För henne finns inget alternativ, sedan hon förlorade jobbet i finanskrisens Spanien där hon tidigare jobbade och kunde skicka hem pengar till familjen. Europas kris har blivit vår. Vi har ansvar som medmänniskor och för att motverka rasismen som kan komma i spåren av kåkstäderna.

Den egna regeringen sviker, EU sviker och Sverige sviker, som inte ens kan ställa toaletter och papperskorgar till förfogande. I artikeln uttalar sig Bienvenido Flores, ombud för den rumänska gruppen i Högdalen, och han är kritisk mot Stockholms stad: ”Staden tar inte sitt ansvar. Jag har varit i kontakt med socialborgarrådet i Stockholm för att man ska erbjuda toaletter och papperskorgar. Men intresset är noll.”
 
Vänsterpartiet har dock reagerat på misären i Högdalen och andra bosättningar i staden. I våras lade Ann-Margarethe Livh en skrivelse i kommunstyrelsen om att staden åtminstone borde anvisa värdiga uppställningsplatser för husvagnar, med tillgång till vatten och sanitära möjligheter. Inget svar har ännu givits. För bara några veckor sedan lade Clara Lindblom en skrivelse i exploateringsnämnden, i samma syfte, eftersom den nämnden ansvarar för marken. Kommer svar på första nämnden 2014? Och vad blir svaret?