Gå direkt till innehållet

Låt Kainat stanna

 16-åriga Kainat Ali bor tillsammans med sin mamma i Sverige sedan 2010. Hennes mamma gifte om sig med en man som bott i Sverige i 25 år och hela familjen var inställd på att leva i Sverige. Mannen som skulle adoptera henne gick dock oväntat bort kort efter Kainat kommit till Sverige. Kainat och hennes mamma har fått avslag på sin asylansökan och kommer att tvingas lämna landet på lördag. I ett öppet brev beskriver hon vad utvisningen kommer att innebära för henne med omedelbart tvångsgifte och hot om könsstympning.

–          Återigen ser vi att Sverige åsidosätter sina skyldigheter enligt FN:s barnkonvention, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare (V) Stockholms stadshus. Om Sverige menar allvar med att stå upp för kvinnors och barns rättigheter finns det bara en möjlighet – låt Kainat stanna!

 

–           Det är en stor skam om Sverige utvisar Kainat och hennes mamma hon riskerar att bli utsatt för könsstympning och tvångsgiftermål. Kainat har blivit ett tryggt och lyckligt barn från Sverige och nu ska hon ryckas bort från det och skickas till ett säkert lidande, säger Leo Ahmed, Rinkeby-Kista (V) och en av arrangörerna bakom manifestationen på fredag.

Kainats klasskamrater, lärare och vänner har skrivit om hennes situation under hashtaggen #låtkainatstanna. På fredag, dagen innan utvisningen ska verkställas, hålls en manifestation i Rinkeby.