Gå direkt till innehållet

Om ombildningsstoppet

En av de största valfrågorna i Stockholm var bristen på hyresrätter och Vänsterpartiet gick till val på ett tydligt löfte att sluta sälja och börja bygga. Nu gör vi det. (DN 09-29)

I politiken finns det väl egentligen aldrig den där ”dagen då det vände”.
Det är ju inte valdagen – valdagen är bara sammanfattningen av valrörelsen. Det är inte heller dagen då man enas om en ny budget – den ska göras till konkret politik varenda dag därefter.

Men det finns små vändningar – och om Stockholm ska vändas i rätt riktning kommer det att krävas många sådana. Häromdagen kom det en sådan. Det var med stor glädje jag som vice ordförande i Familjebostäder skrev under på ett det första stoppet för ombildningar av allmännyttiga hyresrätter i Stockholm. Det kommer sen följas av ett stopp även i de andra kommunala bostadsbolagen. Nu är det slut på den utförsäljning av vår gemensamma egendom som alliansen gjorde till sin paradgren.
Det skulle aldrig varit möjligt utan alla de människor runtom i Stockholm som skrivit, skrikit och slagit vakt om hyresrätterna. Jag har sällan fått så många gratulationer och glada tillrop som när nyheten kom ut. Politik som får folk att hoppas igen.

Det innebär att de billiga tvåorna runtom i Stockholm nu kommer att finnas kvar i den kommunala bostadskön. Där kan man börja sitt liv när man flyttar hemifrån, kanske trängas med sin första sambo för att sedan leta något större när man blir fler – och så lämna bostaden till någon annan som behöver en bostad med rimlig hyra.

Det är förstås inte en politik som alla kommer att gilla. De borgerliga partierna är förstås inte nöjda med att bostadspolitiken ändrar riktning. En del av deras väljare är nog också missnöjda, men en stor del även av deras väljare har förstått att bostadspolitiken inte fungerat. Sen finns det förstås de som hade velat ombilda och nu inte kan det, som känner sig överkörda.
Men vi har varit tydliga i fyra år innan valdagen att om vi blev valda så skulle vi stoppa ombildningarna och det var den politik som Stockholmarna röstade på. Då är vårt ansvar att ge stockholmarna den politik de röstat fram.
Det började vi med i samma stund som rösterna var räknade och det tänker vi fortsätta med under kommande fyra åren.