Gå direkt till innehållet

Sälj inte ut Solberga

Den här insändare publicerades ursprungligen i Mitti Söderort. 

Skynda att göra ditt livs ekonomiska klipp – köp din lägenhet, sista chansen innan valet i september! Oseriösa konsulter gör desperata försök i Solberga och i andra ytterförorter att tjäna pengar på omvandlingarna av våra hyresrätter till bostadsrätter.

Ombildningskonsulterna får omkring 10 000 kronor för varje ombildad hyresrätt. Men många av oss vill bo i hyresrätt och tycker inte att det vi äger gemensamt ska överföras till privata fickor. Många vill inte ta ekonomiska risker med boendet eller får inte lån.

Vi i Vänsterpartiet anser att också den valfriheten ska respekteras. Konsulterna bedriver en intensiv marknadsföring med fagra löften om hur bra det blir med en omvandling. Deras metoder har varit framgångsrika då de gjort en vinst på 100 miljoner kronor.

Men intresset för ombildning har svalnat och de använder sig av allt mer desperata metoder, som att dela ut sina PR-brev på fredagskvällar eller ringa på vår dörr.

Många som vill köpa sina bostäder är övertygade om att de gör ett klipp. Men verkligheten kan bli de motsatta, något som konsulterna försöker dölja. Det de inte berättar är att reglerna för redovisning av bostadsrätter kommer att ändras så att man i framtiden måste ta upp de faktiska kostnaderna och inte, som idag, skjuta dem på framtiden.

Vi i Vänsterpartiet vill inte avveckla Solberga, vi vill ha en utveckling av Solberga. Det vill vi göra genom att skydda hyresrätten, göra Solbergaskogen till ett naturreservat och göra en helt ny stadsplanering över hela Solberga. Vi vill planera för Solbergabornas sociala liv med affärer, kaféer, barnomsorg, skola, parkeringar, trafiksäkerhet och bättre kollektivtrafik.