Gå direkt till innehållet

Sanningen måste fram

– Finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl, det räcker inte med att du är upprörd och tar på dig ansvaret i ord. Vad undanhöll ni oppositionen?” skriver Birgitta Sevefjord på SVT Opinion i dag.

Uppdrag gransknings program om upphandlingen av Nya Karolinska och hur det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree genom avancerad skatteplanerande undviker att betala skatt visar på hur taffligt den dåvarande borgerliga majoriteten hanterade hela affären.

I programmet framgår det att man visste att Innisfree hade säte i Luxemburg, något som den den kritiska rödgröna oppositionen inte fick vetskap om.

Det var känt i England att Innisfree tidigare agerat för att undvika att betala skatt, något som alla konsulter och tjänstemän som jobbade med frågan rimligen borde haft vetskap om och som ansvariga politiker borde fått information om utan att det lyftes i den politiska diskussionen.

Det står helt klart att PWC (konsultbyrån Price Waterhouse Coopers) agerat på ett sådant sätt att framtida samarbete med Stockholms läns landsting är uteslutet.

Hur mycket av de över 200 miljoner kronorna som själva upphandlingen kostade landstinget gick till PWC?

Att den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting haft faiblesse för vidlyftiga affärer som gynnat det privata är väl känt. Försäljningen av vårdcentralen Serafen för en spottstyver är ett exempel.

Men det mest spektakulära är historien kring Nya Karolinska som upphandlades till en kostnad av 52 miljarder kronor.

En upphandling som den borgerliga majoriteten drev igenom trots att bara ett anbud fanns att ta ställning till väl medveten om att landstingsfullmäktige tidigare beslutat att upphandlingen skulle genomföras endast om förväntad konkurrens kunde uppnås. Om inte skulle OPS-upphandlingen avbrytas.

Utan konkurrens gick uppdraget till Skanska och Innisfree. Det luktade illa då och än mer illa nu när det visar sig att båda tydligen sysslar med skatteflykt och att PWC är instrumentet som genomför det hela.

Jag var med om hela den långa politiska processen och vet att vi rödgröna i opposition ständigt var kritiska till hela hanteringen samtidigt som den borgerliga majoriteten slog dövörat till.

Nu sitter vi fast i ett extremt dyrt avtal som löper till 2040. Vi vet idag att avtalet blev minst 10 – 15 miljarder kronor för dyrt, inte billigare och bättre som bland annat Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl hävdat.

Enligt tankesmedjan Timbro så hade man inte tillräckliga kunskaper för att genomföra denna stora upphandling och man struntade i att både konsulter och oppositionen protesterade mot att anbudsgivaren saknade konkurrens.

Vi i den politiska oppositionen förvägrades full insyn och belades med munkavle under hela upphandlingsprocessen. Själv fick jag veta att jag kunde dömas till fängelse om jag bröt sekretessen.

Min yttrandefrihet underordnades näringslivets krav på sekretess.

In i det sista så krävde de rödgröna partierna i första hand att upphandlingen skulle avbrytas och i andra hand att landstinget skulle stå som finansiär.

Om de borgerliga partierna lyssnat på oss så skulle vi idag haft ett billigare sjukhus med öppen ekonomisk redovisning istället för den stank som nu flyter upp till ytan.

Så finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl, det räcker inte med att du är upprörd och tar på dig ansvaret i ord. Jag vill se handling. Upp med alla papper på bordet.

Ett fortsatt samarbete med PWC är uteslutet för landstingets del, eller vad säger du?

Om du inte är beredd att agera nu är det dags för dig att säga tack och farväl.

Birgitta Sevefjord (V)
Fd landstingsråd