Gå direkt till innehållet

Säsongsavslutning = Säsongsstart!

En bild innifrån Hjertquistska Gården i Engelska parken får illustrera dagens bloggtext. © foto Anders Djerf 2014

Sommarens ankomst innebär att aktiviteter i Stockholm gör sommaruppehåll: I sommarstaden Norrtälje är istället aktiviteterna startklara inför turistsäsongen!

Det finns ett kulturarv att lyfta fram på varje ort.

Mina Årstavandringar har blivit riktigt uppskattade, de avslutar jag för våren med Skulpturvandring i Årsta nu på söndag 1 juni klockan tre, och en sista Arkitekturvandring i Årsta en vardag mitt på dagen, torsdag 12 juni, kl 13. Alla är välkomna!

Deltagandet är ju helt väderberoende, och jag har haft lite otur under våren – bara en av fem vandringar har det varit riktigt bra väder, de övriga gångerna har regn eller svala vindar under dagen gjort att de som planerat komma ofta ångrat sig och hållit sig hemma.

Men samtliga vandringar har kunnat genomföras i uppehållsväder! Men det chansar inte stockholmaren på, klär sig inte i regnrock och stövlar och vandrar inte ut i det friska vädret. Blå himmel ska garanteras! De vet inte vad de gått miste om!

Men jag genomför också i ett lätt regn mina guidade turer – också med en liten grupp, då kan jag ju improvisera mer. Har haft som minst tre deltagare – men hela 32 när kvällssolen strålade klar!

Nu i skolavslutningstider ska det bli intressant med deltagarsiffrorna.

Sedan väntar Roslagens huvudstad på Norrtäljeguiden! Har min information om Stadsvandringarna haft avsedd verkan? 14 juni lär det visa sig, sedan följer nio utannonserade guidade turer på tre olika teman, fram till mitten av augusti.

Utbudet i Roslagen, i synnerhet i juli, är jättestort. På hemsidan roslagen.se och på turistbyrån lockas med idel ”unika upplevelser”. Vem vinner turisternas gunst?

I Norrtälje avslutar eller startar jag mina vandringar på Roslagsmuseets gård: Jag känner att det är viktigt att lyfta fram Gevärsfaktoriet och att jag ger Fornminnes – och Hembygdsföreningen med Roslagsmuseets Vänner det stöd jag kan! Platsen är ju också en central i ortens historia, då det var just här staden fick ta emot sitt privilegiebrev år 1622.

På 1800-talet anlade Molly Luck här sin Engelska park, intill Zetterstenska gården där hon bodde, också värd sin uppmärksamhet.

I privilegiebrevet stadgas att stadens vapen skall bära ”ett oprest ankare” – alltså inte ett ”upp-och-nedvänt” ankare som många vill kalla det. Bakgrunden till vapnet och dess symbolik utvecklar jag gärna under på mina Stadsvandringar.

Välkommen att uppleva Norrtälje – en stad med historia!