Gå direkt till innehållet

Stockholmsvänstern pratar bostadspolitik i Visby

Stockholmsskrubben

Kom och prova Stockholmsskrubben. Din bostad i Stockholm om du inte har tjock plånbok.

Enligt en ny rapport från Stockholmsvänstern har en majoritet av Stockholmarna inte råd att flytta in i de nyproducerade hyresrätter som byggs i staden. 2012 hade nästan 75 procent av stockholmarna en lägre inkomst än den som krävs för att uppfylla inkomstkravet för en nyproducerad tvåa i innerstaden. Detta uppmärksammar Vänsterpartiet idag i Almedalen.

– Många nybyggda hyresrätter har hyror som är omöjliga för vanliga löntagare. En nybyggd etta i Stockholm kan kosta över niotusen kronor i månaden. Vi vet att det går att bygga mycket billigare, de borgerliga saknar bara viljan att göra det, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

För att illustrera vad stockholmare med vanliga inkomster har råd med har Vänsterpartiet tillverkat en ”Stockholmsskrubb”.

– Vi illustrerar den orimliga situationen i vår mobila ”Stockholmsskrubb”. Den visar hur få kvadratmeter bostad en vanlig lön räcker till, säger Amineh Kakabaveh, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i riksdagen.