Gå direkt till innehållet

Fira Pride med Vänsterpartiet

Vänsterpartiet och Hbtq-Vänstern kommer att vara på plats på Stockholm Pride. Festivalen äger rum i Stockholm den 27/7-2/8.

Vi kommer att finnas med på Pride House med ett antal seminarier, vi kommer att ha ett tält i parken och anordna en Pride-frukost med Jonas Sjöstedt vid Bofils Båge vid Medborgarplatsen innan vi gemensamt deltar i den stora paraden på lördagen. Här kommer all information om vårt deltagande att presenteras. Läs mer om festivalen på www.stockholmpride.org.

Välkomna att fira Pride med oss!

PRIDE HOUSE

Pridesamtal 1: Se upp HBTQ-personer – De konservativa kommer
Tid & lokal: Torsdag 31 juli, 13.00-13.45, Kulturhuset (Pride House): Klarabion.
I flera av världens länder är samkönade sexkontakter belagt med dödsstraff. Ryssland genomgår nu backlash där HBTQ-personers rättigheter beskärs. Samtidigt sker många framsteg i andra länder. Varför sker denna utveckling och hur kan den svenska hbtq-rörelsen stötta rörelser i länder som nu genomgår en backlash. Ett panelsamtal om internationell solidaritet.

Deltagare:
Hans Linde (Riksdagsledamot)
Ulrika Westerlund (Ordförande, RFSL)
Kristina Ljungros (Ordförande, RFSU)

Samtalsledare: Hanna Thome, Kommunalråd med ansvar för antidiskriminering i Malmö Stad.

Pridesamtal 2: En bättre storstad för unga och vuxna HBTQ-personer
Tid & Lokal: Torsdag 31 juli 16.00-16.45, Kulturhuset (Pride house): Plattanscenen
Hur kan kommun och landsting bidra till att göra storstaden bättre för HBTQ-personer? Kan kommun och Landsting göra något för att minska problemet med ohälsa bland HBTQ-personer? Finns tillräckligt med drogfria samlingspunkter för unga? Ett panelsamtal om vad hur vi gör storstaden till en bättre stad att leva i för HBTQ-personer.

Deltagare:
Håkan Jörnehed, Landstingsråd Stockholms län
Gisela Janis, Förbundsordförande RFSL ungdom
Julle Bergenholtz, Vice ordförande RFSL Stockholm
Tobias Johansson, kommunpolitiker Stockholm Stad
Hanna Thomé, Kommunalråd Malmö

Samtalsledare: Peter Tai Christensen

Pridesamtal 3: Juridik och politik – Vad är nästa steg juristen?
Tid & lokal: Fredag 1 augusti 15.00-15.45, Hörsalen, Kulturhuset (Pride House)
Hur ska vi få bort diskriminerande lagstiftning? Är det juridiken eller politiken som är vägen framåt?

Deltagare:
Kerstin Burman har som jurist framgångsrikt drivit arbete för transpersoners rättigheter. Just nu leder Kerstin en ny juridisk process för att tvångssteriliserade transpersoner ska få skadestånd från staten.
Claes Borgström är jurist och hade uppdraget som JämO 2000-2007. Borgström har ofta väckt uppmärksamhet med en rad kontroversiella förslag och utspel.

Moderator: Barbro Sörman.

Arrangör: Vänsterpartiet Storstockholm, Hbtq-Vänstern

Pridesamtal 4: Så vill de röd-gröna partierna göra vardagen bättre för HBTQ-personer
Tid & lokal: Fredag 1 augusti 17.00-17.45, Kulturhuset (Pride House): Hörsalen.
Valet närmar sig. Var och en av de tre röd-gröna partierna hoppas på inflytande över rikspolitiken efter nästa val. Vilka frågor är varje partis hjärtefrågor? Hur vill de göra livet och vardagen lättare för HBTQ-personer?

Deltagare:
Jonas Sjöstedt (partiledare V)
Veronica Palm (riksdagsledamot S)
Helena Leander (riksdagsledamot MP & HBTQ-politisk talesperson)

PRIDE PARK

Vi har ett eget tält i Pride Park på Östermalms IP. Där kommer du att kunna träffa Vänsterpartister från hela landet, umgås och träffa Jonas Sjöstedt och flera andra företrädare för Vänsterpartiet.

Fredagen den 1 augusti frågas Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad, ut om Stockholm som en stad där HBTQ-personer har fullständiga rättigheter. Kl 18.15 i Vänsterpartiets tält.

PARADFRUKOST MED JONAS SJÖSTEDT

Innan paraden så bjuder vi in alla Vänsterpartister och sympatisörer till paradfrukost. Frukosten börjar kl 10:30 vid bortre ändan av Zinkensdamms IP, vid ingången till Tantolunden, vi sätter upp röda fanor så att ni hittar oss, och vi håller på fram tills dess att vi ska ställa upp oss inför paraden. Vi bjuder på frukost.

PRIDEPARADEN

Paraden avgår från Mariatorget kl 13:00 och de första ekipagen beräknas anlända Pride Park i Tantolunden kl 15:00-16:00. Paraden går från Mariatorget över Slussen för att sen slingra sig via Skeppsbron – Kungsträdgårdsgatan – Hamngatan – Sergels Torg – Sveavägen – Kungsgatan –Stureplan – Sturegatan för att komma i mål vid Östermalms IP. Vi kommer även i år att ha en musikbil som kommer rymma ca 40 personer. Rött är vårt färgtema i år.

FRÅGOR?

Har du frågor som rör Vänsterpartiets deltagande under Stockholm Pride ska du kontakta Tobias Johansson, ordförande för HBTQ-utskottet på e-post: tobias.pa.johansson@gmail.com

Välkomna!