Gå direkt till innehållet

V-miljoner till förlossningsvården

Vänsterpartiet avsätter 500 miljoner kronor om året i kommande budget till fler barnmorskor, högre löner och bättre ­arbetsvillkor.

– Det innebär drygt 112 miljoner till Stockholms läns landsting, ett mycket välkommet tillskott, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Målet är att en barnmorska aldrig ska ansvara för mer än en förlossning i taget i den så kallade utdrivningsfasen. Detta för att kunna hjälpa den födande kvinnan genom förlossningen på ett tryggt och säkert sätt.

– De experiment med marknadslösningar med Lov och vårdval, som borgerliga politiker ägnar sig åt, är ingen lösning på problemen. Fler huvudmän inom förlossningsvården gör det också svårare för landstingen att planera.

I Stockholms läns föds årligen omkring 30 000 barn. Vänsterpartiets tillskott möjliggör en kraftfull förstärkning som ger landstinget möjligheter att anställa fler barnmorskor och satsa på en långsiktig kompetensförsörjning.

– Det behövs fler barnmorskor och ska vi lyckas konkurrera måste vi göra det på marknadens villkor med högre löner genomgående. Annars kommer allt fler att lämna vården och alla framstår som förlorare, säger Håkan Jörnehed.