Gå direkt till innehållet

Ann-Margarethe Livhs tal om bostadspolitik vid klubbandet av Stockholms stads budget 2016

Om man vill förändra en stad så ska man använda bostadspolitiken. Det visste Margaret Thatcher när hon avreglerade bostadspolitiken i England 1980. Resultatet ser vi idag- du måste vara rik för att få en anständig bostad där.

Detta visste ni i Alliansen också när ni började ombilda och sälja ut allmännyttan i Stockholm.
Vi i den rödgrönrosa majoriteten vet också att vi måste använda bostadspolitiken för att få en för få en solidarisk stad. Men vi tänker tvärtom., mot vad Alliansen gör.
Vi bygger och vi bygger mycket, vi bygger hyresrätter. Och Allmännyttan ska vara en spjutspets i det arbetet med att bygga för Stockholmarna.

Vi bygger en stad för alla.

Alliansen byggde Stockholms dyraste hyresrätter – vi kommer att bygga upp till 5000 Stockholmshus med pressade produktionskostnader och rimliga hyror.
Det är en skarp skiljelinje mellan oss och Alliansen
Dyrt för några få eller överkomligt för många.

Snart kan nästan 300 unga flytta in i sitt första egna hem i Västberga där vi börjat bygga Snabba Hus. Vi har infört kompiskontrakt för unga och ska också införa det för äldre. Vi har ändrat behörighetskraven, människor som tidigare blev godkända för en lägenhetshyra på 5000 blir nu godkända för en hyra på drygt 7000.

– I en tid när tusentals stockholmare desperat efterfrågar hyresrätter med överkomliga hyror föreslår samtliga borgerliga partier fortsatta ombildningar.

– Vi bygger, gör bostadsmarknaden tillgänglig för flera och pressar hyrorna.

Men i en tid när människor desperat söker efter billiga hyresrätter fortsätter ni med samma politik som bidragit till bostadskrisen i Stockholm. Den politik som ni blev bortröstade på.

Jag upprepar – det är bra att skillnaderna i bostadspolitiken blir tydliga.

De stockholmare som gillar hyresrätter kan vara glada över att det är den rödgrönrosa majoriteten som styr i staden . Med oss blir allmännyttan starkare och hyresrätterna fler. Vi jobbar också för att pressa priserna när vi bygger. Olika människor med olika inkomster ska kunna fortsätta att bo i Stockholm.