Gå direkt till innehållet

Arbete för en rödgrönrosa äldreomsorg

Det har nu gått ungefär tre månader sedan jag tillträdde som äldre- och personalborgarråd i Stockholm. Sedan dess har jag haft hundratals möten. Det har varit väldigt roligt att träffa så många olika organisationer och aktivister. För mig finns det inget bättre sätt att lära mig hur äldreomsorgen i staden fungerar.

Jag sticker inte under stolen med att det finns mycket jobb att göra. Hemtjänsten är ett område där det behöver ske stora förändringar. Personalen och de äldre måste få mer tid för varandra. Arbetsdagen för personalen ska inte präglas av stress mellan olika brukare och de äldre ska få den omsorg de behöver och har rätt till. Det är därför de rödgrönrosa beslutat att så snabbt som möjligt göra en översyn av hur hemtjänsten organiseras.

Igår träffade jag SPF Seniorerna. Det var ett bra möte. För de som inte har koll på dem så är det en pensionärsorganisation med 270 000 medlemmar som verkar för en bra äldrepolitik. Under mötet diskuterade vi bland annat att äldre ska ha större inflytande över sina egna hemtjänsttimmar och rätt att bo bra till en rimlig kostnad.

Det är ingen hemlighet att hyrorna i Stockholm har skenat under Alliansen och att det gått ut över de äldre. Därför har det varit extra viktigt för mig att Vänsterpartiet snabbt sett till att sänka inkomstkraven för att söka lägenhet i Stockholm, något som skedde vid årsskiftet, och samtidigt kommer fortsätta arbeta för att pressa hyrorna i de nya bostäder som allmännyttan bygger.