Gå direkt till innehållet

Attefalls arv – andrahandshyrorna skenar

Andrahandshyrorna i Stockholm fortsätter att nå nya rekordnivåer. En etta i huvudstaden kostar i dag nästan 30 procent mer att hyra jämfört med för bara två år sedan, rapporterar Dagens Industri.

Ingen har väl hört av f.d. bostadsminister Stefan Attefall på ett tag, men frågan är om det är någon som idag vågar försvara den reform som avreglerade andrahandsmarknaden. För detta är en direkt följd av Alliansens politik.

Andrahandshyran för bostadsrätter är hög för att vi har en spekulationsmarknad med skenande priser där alla vill göra en vinst. Även andrahandshyran för hyresrätter blir högre eftersom alliansen mest låtit bygga dyra exklusiva hyresrätter vars grundhyra är hög. En jättelik mur håller på att resas kring bostadsmarknaden och om vi inte gör något åt detta kommer vi att få en stad som ingen egentligen vill ha. Ett reservat endast för de rika.

Under lång tid har byggandet i Stockholm hållit en alldeles för låg takt. Tillsammans med alliansens skattesänkningar har det inneburit att Stockholm haft bostadsbrist för flertalet medan höginkomsttagare kunnat välja och vraka var de ska bo. Vanliga stockholmare sett bostadskön bli längre och längre, allt eftersom hyresrätterna ombildades till bostadsrätter.

Som ett andningshål i detta har andrahandsmarknaden funnits. Den har inte på långa vägar varit perfekt, men ändå erbjudit ett sätt att komma in i Stockholm, hitta något nytt om ett förhållande kraschar eller livet ändrar sig. Det har funnits en viss trygghet då hyresnivåerna har varit reglerade och en alltför oskälig hyra har kunnat leda till att hyresvärden fått betala tillbaka den delen av hyran som varit ocker.
Men så kom alliansen på att även denna marknad skulle släppas fullständigt fri.
Resultaten lät inte vänta på sig. Den genomsnittliga andrahandshyran för en tvåa i Stockholm är nu 11100 kronor.

Som nytillträtt Bostadsborgarråd har jag lagt fram en rad åtgärder för att göra bostäder tillgängliga för vanliga stockholmare.

Vi har sänkt inkomstkraven så att fler ska kunna söka bostäder.

Vi har tagit fram en modell för Stockholmshus med rimliga hyror

För att lösa situationen med andrahandsmarknaden arbetar vi på en kommunal andrahandsförmedling, man ska tryggt kunna hyra och hyra ut och inte behöva betala eller ta ut överpriser för att få rörlighet på bostadsmarknaden.

Det finns oerhört mycket att kvar göra för att få bostadsmarknaden i Stockholm på rätt köl. Vi har bara börjat, men såhär några månader in tycker jag att vi är på rätt väg.
Tyvärr är många av alliansens reformer svåra att riva upp, och ligger inte heller på mitt bord. Med budgetproblemen i riksdagen har även en del viktiga reformer från den nya majoriteten fått vänta. Sverige är ett av de europeiska länder som satsar minst på byggandet, enligt en undersökning som Ernst & Young gjort åt Hem & Hyra. Det finns stora utmaningar, minst sagt.

Men mitt mål är att Stockholm ska visa att det går att ha en solidarisk och framgångsrik bostadspolitik.