Gå direkt till innehållet

Hyresrätten hotad i Moderaternas Stockholm

Idag presenterade Moderaterna sin budget för Stockholms stad. Fokus sägs ligga på bostadsbyggande och man lovar att precis som den rödgrönrosa majoriteten att hälften av alla nybyggen ska vara hyresrätter. Men det blir inte alls fler hyresrätter i Moderaternas Stockholm. För samtidigt som de lovar nybyggda hyresrätter med den ena handen vill de ombilda allmännyttan med den andra. Under Alliansens 8 år vid makten sålde de tiotusentals hyresrätter i Stockholm. Ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt har ritat om kartan i Stockholm. Segregationen ökar och i innerstaden finns inte många av allmännyttans hyresrätter kvar. Moderaterna säljer våra gemensamma hyreslägenheter i allmännyttan till underpris och resultatet blir en stad som i allt högre grad domineras av bostadsrätter, tillgängliga bara för den som har pengar på banken eller föräldrar som kan betala. Vi i den rödgrönrosa majoriteten går helt motsatt väg. Vi sätter inte bara stopp för ombildningar och bygger fler hyresrätter, vi har också öppnat upp bostadsmarknaden för fler genom sänkta inkomstkrav för att få hyra en lägenhet och lösningar som Snabba hus och kompiskontrakt som ska hjälpa grupper som har extra svårt att få en bostad. Moderaterna håller också med oss om att bostadsbolagen ska bidra till att utveckla ytterstaden. Frågan är hur det ska gå till när grunden för bostadsbolagens inflytande i områdena är att de äger lägenheter där, lägenheter som Moderaterna vill sälja.

Moderaterna skriver också i sin budget att bostadsbolagen ska verka för att sänka byggkostnaderna men presenterar inga förslag på hur det ska gå till. Där de famlar i luften har vi presenterat Stockholmshusen där serietillverkning av hus och samarbete mellan bostadsbolagen kan pressa kostnaderna vid nyproduktion.

Vi vill att människor med olika inkomster ska kunna bo i Stockholm. För att det ska vara möjligt måste vi värna hyresrätten. Allmännyttan ska växa och utvecklas, byggkostnaderna ska sänkas. Så skapar vi ett Stockholm för alla.

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd