Gå direkt till innehållet

Idag öppnar SöS akutmottagning för våldtagna, oavsett kön

Torsdagen den 15 oktober byter mottagningen för våldtagna kvinnor namn till mottagningen för våldtagna. Den kommer då att omhänderta patienter oavsett kön. Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en mottagning som har beredskap att ta emot våldtagna män i det akuta skedet.

Det har varit en kamp. Det har också varit en berättelse om utdragen byråkrati, borgerliga kovändningar och ett osynliggörande av Vänsterpartiets centrala roll i mottagningens tillblivelse. Men likväl en berättelse med lyckligt slut. För på torsdag öppnar verksamheten äntligen.

Under Pridegalan i somras publicerades en debattartikel på Expressens hemsida, signerad Marie Ljungberg Schött (M) och Ella Bohlin (KD). I artikeln stod att ”vi i Alliansen i Stockholms län har beslutat att öppna Sveriges första mottagning för våldtagna män”. Artikeln utelämnade emellertid att förslaget var Vänsterpartiets, och att Alliansen först yxade ner det. De krävdes att RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, skulle ingripa innan de biföll förslaget.

Antalet män som anmäler att de blivit våldtagna har ökat de senaste åren, inte bara i Stockholm. Men våldtäkter av män är på många vis något dolt, med ett stort mörkertal och utbredd okunskap. En mottagning för våldtagna män skulle därför, förutom att ge akutvård, kunna bringa behövlig kunskap till ett område som präglas av okunskap och fördomar. Män som våldtagits eller ofredats sexuellt får ofta ett sämre bemötande, trots att de precis som kvinnor behöver bli omhändertagna på rätt sätt. Rådande fördomar om att män är starka och kapabla till motstånd, och alltid är villiga till sex, bidrar till den ihållande föreställningen att män inte kan våldtas. Att frågan är tabu bekräftas i olika onlineforum.

Våldtäkter är alltid vidriga och grymma, oavsett vem som utsätts är det en fråga om grov, våldsam maktutövning. Offer för våldtäkt behöver naturligtvis alltid akutvård, borde för somatiska och psykiska skador. Män som våldtagits har ofta synnerligen grova kroppsskador, vilket även det nödvändiggör en mottagning för dem.

Av dessa anledningar skrev Vänsterpartiet en motion till landstinget redan i september 2013, om att det i Stockholm måste finnas kompetens att akutvårda även våldtagna män. Vänsterpartiet hänvisade till övriga nordiska länder, bland annat Danmark, som vid det laget redan hade liknande mottagningar. Landstingsbyråkratins hjul snurrar långsamt. Efter över ett år kom ett mycket tunt och mycket oengagerat svar från hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Den bedömde tyvärr att eftersom så få män våldtas, behöver inte någon inrättning med vård anpassad för män som våldtagits finnas i Stockholms läns vårdutbud. Denna bedömning delade högerpartierna, som sa nej till vårt förslag.

Som tur var ingrep då RFSL. När de började uppvakta politiker i landstinget gjorde alliansen en förvånande men välkommen helomvändning och biföll förslaget.

Man kan ju tro att när beslutet att öppna mottagningen till sist klubbades, sommaren 2014, skulle byråkratins hjul snurra lite snabbare och mottagningen faktiskt öppna. Men nej, det skulle alltså ta mer nästan ett och ett halvt år från beslut till verkställande. När det gäller att privatisera vårdinrättningar och införa vårdval går det däremot undan, i ett högerstyrt landsting. Men, men. Vänsterpartiet surar inte över att det i politiken förekommer förslagskapning och förnekande av vår insats. Eller att det tagit flera år för förslaget att bli verklighet. Istället gläds vi åt att mottagningen äntligen öppnar, med sju partiers välsignelse.

Så nu när någon utsätts för det där avskyvärda, finns i Stockholms län nu kompetensen att omhänderta, oavsett om det är en man eller kvinna. Det är glädjande.

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd

En variant av denna text publicerades på Dagens Arena idag.