Gå direkt till innehållet

Nya Karolinska – skrytbygget som borgarna bluffat igenom

SvD har i en rad artiklar granskat ekonomin kring Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) och hur det kommer påverka stockholmsvården i stort. Efter att ha varit med på NKS-resan med de minst sagt skumma inslagen under åren med borgarna i landstinget är jag inte förvånad, men skakar hårt på huvudet. Men det räcker omöjligt med detta. Vi i Vänsterpartiet är djupt oroade över hur stockholmarna ska få vård i framtiden. Ordföranden i Stockholms läkarförening, Johan Styrud, gick igår ut med att NKS är ett skrytbygge som tränger ut andra och viktigare investeringar men framför allt skapar det nya vårdproblem. ”Vårdplatsbristen kommer explodera i knät på oss”, säger han. Vi kan inte annat än hålla med. Stockholms läns landsting befinner sig i en djup ekonomisk kris. Alla de kliniker och vårdgivare som vi i Vänsterpartiet besöker just nu vittnar om samma sak. Investeringar på psykiatriakuten, beroendevården, kvinnosjukvård, fysioterapi, skjuts på framtiden.

Vänsterpartiet har lyft – många gånger – i fullmäktigedebatter, skrivelser, debattartiklar hur dels NKS ska klara bemanningen av de specialiserade vårdplatserna, dels hur övrig bemanning ska ske på resten av sjukhusen i den här stan som redan har tidernas största personalkris. Enligt planen ska 800 nya vårdplatser (eller sjuksängar) ha öppnat i Stockholm 2018. Idag står 300 vårdplatser utan bemanning – det är lika många som hela S:t Görans sjukhus. Var ska man hitta personal till alla dessa vårdplatser? Vi har ställt dessa frågor om och om igen, men för döva borgerliga öron. Det vi ser idag, och som SvD lyfter fram, är inget annat än en stor skandal!

Det vi nu står inför är resultatet av den borgerliga politiken i landstinget under de senaste åtta åren. Gigantiska nedskärningar i övrig vård får bekosta miljarderna som gått till det riskkapitalbolag som var enda anbudsgivare i den mycket kritiserade upphandlingsprocessen och som även SvD beskriver mycket noga. Hela proceduren sedan planeringen inleddes 2009 har varit full av fuffens och hemlighetsmakeri. Till och med fullmäktigemöten har skett under sekretess. Men det är fullt begripligt, det finns ingen politiker med minsta insikt i ekonomi eller konsekvensanalys som skulle ha godkänt detta. Borgarna ville driva igenom sitt skrytbygge till vilket pris som helst. Tragiskt bara att det är stockholmarna som får betala.

Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.