Gå direkt till innehållet

Nytt kulturhus till Högdalen

Satsningen på kultur i ytterstaden fortsätter med ett kulturhus i Högdalen. Nu på onsdag beslutar kulturnämnden om etableringen av ett kulturhus i Högdalen. Vi är oerhört glada över att på det sättet fortsätta att främja det lokala kulturlivet. Att stärka och skapa flera rum för kulturen i ytterstaden är ett av våra viktigaste vallöften och ett mål som den rödgrönrosa majoriteten slagit fast i sin gemensamma plattform Stockholm – en jämlik och hållbar stad.

Utgångspunkten blir Fria Teaterns verksamhet och befintliga hus. Beslutet kommer att innebära att kulturnämnden tillför 700 000 kronor per år under 2015 och 2016 till Fria Teatern utöver deras vanliga verksamhetsstöd för att vidga verksamheten. Syftet är ett bredare kulturutbud med flera samarbetspartners.

Bland de som redan uttryckt sitt intresse att samarbeta med det nya kulturhuset finns kulturförvaltningen, Kulturskolan och Högdalens bibliotek. Högdalen har ett rikt föreningsliv och vi hoppas på att fler lokala aktörer i Högdalens kulturliv som till exempel Kulturhuset Cyklopen som drivs av den ideella föreningen Kulturkampanjen ska vilja vara en del av arbetet.

Vi ser fram emot att följa utvecklingen av den här satsningen på fler kulturhus i ytterstaden tillsammans med kulturhusetableringarna i Skärholmen och i Vällingby och satsningarna på att bredda befintlig verksamhet i kulturhus i bland annat Tensta.

 

Ann Mari Engel och Juliana Gristelli, ledamot och ersättare i kulturnämnden