Gå direkt till innehållet

Unga kvinnor drabbas hårt när vårdval stänger stressklinik

I sommar stänger den äldsta och mest framgångsrika stressmottagningen för patienter med utmattningssyndrom på Danderyds sjukhus. Alliansen i landstinget har infört vårdval också för långvarig smärta och utmattningssyndrom.

Igår besökte vi Stressrehab-kliniken på Danderyds sjukhus. Mottagningen har slagit larm under veckan och bl a SvD har rapporterat om de katastrofala följder som tvångsprivatiseringen av vården fört med sig och nu drabbat en angelägen och väl fungerande verksamhet. Personalen på kliniken berättade under vårt besök om ett ökande antal patienter. Idag kommer det 30-40 nya remisser i veckan! En varningssignal och skrämmande insikt om vart vårt samhälle är på väg. Stressrehab har också haft en koordinerande roll i ett länsövergripande stressnätverk, som nu också slås sönder, och varit de som tagit emot, bedömt och sedan lotsat patienter vidare för att hamna rätt.

Patienter som går på behandling på Stressrehab har hört av sig till Vänsterpartiet och är mycket oroade och ledsna för denna livlina ska försvinna. Först när de kommit till kliniken har de och deras allvarliga problem tagits på allvar. Innan dess har de slussats runt i vårdkvarnen och när blodproverna visat på normala värden har de klassats som friska. Men kroppen och huvudet har kollapsat. När de äntligen fått remiss till Stressrehab möts de av experter på utmattningssyndrom som under 10 års tid byggt upp sina kunskaper – och där får de rätt vård. Kliniken presenterar mycket goda resultat, budget i balans men framför allt kommer många människor tillbaka ut i arbete igen. Något som de allra flesta av dessa patienter strävar efter, men som inte varit ett krav i vårdvalet. Arbetslinjen verkar plötsligt inte intressant för Alliansen längre.

När upphandlingen gjordes i höstas förbjöds kliniken att delta i den. Sjukhusbaserad verksamhet får inte delta i vårdval på grund av att de anses ha konkurrensfördelar. Och detta är något av en återvändsgränd för kliniken. I media säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) att den här typen av vård inte behöver finnas på ett akutsjukhus och därför ska den stängas. Stressrehabs enhetschef Sara Burlin Pellnäs håller med om att verksamheten inte behöver vara på sjukhus. Det har aldrig varit ett krav för dem: ”Stresspatienter behöver inte vara på sjukhus. De har stort behov av läkande fina miljöer. Vi flyttar gärna på oss.” sa hon när vi möttes igår.

På landstingsfullmäktige i mars kommer V att lyfta frågan. Återigen drabbas kvinnor av Alliansens genusblinda politik i sin enögda iver att fortsätta kommersialisera vården. På vilket sätt ökar valfriheten och tillgängligheten för de svårast sjuka patienterna med utmattningssyndrom genom att dumpa expertisen?

Pia Ortiz Venegas Lindqvist (V), ledamot Stockholms läns landsting.

 

Pia Ortiz Venegas landstingsledamot (V),  i mitten, besökte igår personalen på Stressrehabkliniken på DS.
Pia Ortiz Venegas (V), i mitten, besökte igår personalen på Stressrehab DS.