Gå direkt till innehållet

V begärde möte om landstingets roll i flyktingmottagandet

På landstingsrådet Håkan Jörneheds (v) initiativ kallades idag alla partier till möte i Landstingshuset, för att diskutera Stockholms läns landstings insatser för flyktingmottagandet.

Samordningsansvaret i landstinget har chefsläkare Anna Nergårdh, som på mötet informerade om landstingets insatser, beredskap och planering.

På mötet fick vi information om  att de flesta flyktingar har relativt lindriga skador. I nuläget ska sjukvårdssituationen vara långt ifrån akut. Transitflyktingarna, med andra ord de som bara tänker stanna i Sverige något dygn, har samma rätt till sjukvård som tillståndslösa.

Vi kan också konstatera att Landstinget, tillsammans med andra aktörer som Polisen, SKL och Migrationsverket, aktivt arbetar med situationen. Samplanering och samverkan mellan de olika inblandande aktörerna sker löpande.

Håkan Jörnehed lyfte även frågan om insatser från kollektivtrafiken. Vi vill att SL ska kunna bidra med transporthjälp, till exempel ordna transporter till och från asylboenden. Till svar fick vi att frågan ska diskuteras.

– Vi måste agera nu. Det finns inte tid att diskutera, säger Håkan Jörnehed.

Här kan du läsa mer om hur landstinget arbetar med insatser för asylsökande:

http://www.vardgivarguiden.se/nyheter/2015/september/samordning-av-insatser-for-asylsokande/

Här kan du läsa mer om vad som gäller för vård för transitflyktingar:

http://www.vardgivarguiden.se/patientadministration/ta-betalt/asyl_utan_tillstand/personer-utan-tillstand/artiklar/personer-som-saknar-tillstand/