Gå direkt till innehållet

Välkommet besked från regeringen

Nu har vi fått klara besked. Bostadsminister Mehmet Kaplan ska se över den lagstiftning som lett till att vi har en överhettad situation på Stockholms andrahandsmarknad. Det är mycket välkommet. I förra veckan pratade jag om andrahandsuthyrning i P4 och riktade just den här förfrågan till bostadsministern.

Det är viktigt inte minst för alla de ungdomar som tvingas hoppa mellan dyra andrahandskontrakt med skyhöga hyror. Och för alla dem som står utan hundratusentals kronor till en insats för bostadsrätt eller har mindre än 6-7 år i Stockholms bostadskö, alla dem som ligger dåligt till för att kunna skaffa sig en egen lägenhet i den här staden som det ser ut idag.

Det var den borgerlige bostadsministern Attefall som avreglerade andrahandsmarknaden, något som lett till både bostadsspekulation och att hyran på en genomsnittlig andrahandstvåa i Stockholm är 11 100 kronor. För att komma till bukt med en del av problemet tänker vi inrätta en kommunal andrahandsuthyrning.

Men vi måste självklart också bygga mer. Det är bästa medlet mot en överhettad andrahandsmarknad. Ska Stockholm kunna utvecklas måste vi komma tillrätta med bostadsproblemen. Alliansen har lämnat efter sig en svår situation men vi arbetar stenhårt för att vända utvecklingen.

Vi ska bygga hyresrätter och vi ska bygga så snabbt det bara går.