Gå direkt till innehållet

Ett öppet Stockholm kräver att vi slår vakt om det

Människor flyttar till Stockholm från hela världen. Varför kommer de hit? Många flyr hit för att komma bort från religiöst, patriarkalt och politiskt förtryck. Även från andra delar av Sverige kommer människor till Stockholm för att starta ett nytt liv och bli nya grannar för de som bott här i hela sina liv. Staden är summan av alla dessa människor. Det skriver Ann-Margarethe Livh och Rashid Mohammed i en gemensam debattartikel i Stockholm Fria tidning.

Stockholm är en blandning av allt, för att så många människor kommit hit, tagit med sig sin bakgrund men också fått chansen att bli något helt nytt. I sina allra bästa stunder är Stockholm en öppen famn och det vi har gemensamt är att vi alla är stockholmare.

Men främlingsfientligheten hotar öppenheten. Rasismen är inget nytt problem men nu sitter rasisterna till och med i kommunfullmäktige. De som vill stänga gränserna och som vill att bara en viss sorts människor ska känna sig välkomna. Om de får bestämma tystnar röster och staden blir grå.

När demonstrationen i Kärrtorp angreps av nazister, när Alexandra Pascalidou hatades bort från radion för att en kvinna som invandrat tog plats och när moskéer och synagogor tvingas ha vakter. Då ska det behandlas som ett angrepp på oss alla. Men vi tänker inte låta oss tystas.

Veckan efter attackerna i Kärrtorp var vi nästan 20 000 som öppnade famnen. Alexandra Pascalidou överöstes med kärleksbrev och har lovat att inte tystna. Synagogorna och moskéerna kärleksbombades av stockholmare som slöt mänskliga ringar och lovade skydda dem. Som lovade skydda oss och detta vi har tillsammans. Men vi är inte naiva, vi vet att hoten och hatet fortsätter, och därför ska vi fortsätta agera tillsammans. Vi behöver stärka såväl demokratin som välfärden för att kunna mota rasismen.

Ett öppet Stockholm kräver att vi slår vakt om det. Från politiken måste vi backa alla de rörelser och positiva krafter som runtom i staden öppnar upp för andra – de som har läxläsning med flyktingar, de som har gemensam julfest i Rågsved och skoleleverna mot rasism.

Stockholm är en stad där man ska få finnas till på sina egna villkor. Det är därför så många av oss en gång kom hit till Stockholm och vi tänker inte låta någon jaga bort oss. Och vi tänker hålla famnen öppen för de som ska komma framöver.

Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd, Stockholm

Rashid Mohammed, ledamot (V) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd