Gå direkt till innehållet

Äldre har rätt till ett tryggt boende

Det påverkar mig starkt att höra och läsa berättelser om äldre som jag tycker ska beviljas boende men som inte fått det. Många som har överklagat sina avslag i Stockholm har fått rätt i efterhand och det visar att staden flera gånger har tagit fel beslut. Så tycker inte jag det ska vara och jag arbetar hela tiden med att förändra situationen till det bättre för de äldres skull.

SVT:s lokalnyheter hade på tisdagkvällen ett inslag om att 27 tomma platser på ett servicehus i Dalen ska hyras ut till socialförvaltningen. Många tolkade det som att det därför blir ännu svårare att få plats på ett servicehus i Stockholm, men så är inte fallet.

Servicehuset som lokalnyheterna rapporterade om är väldigt slitet och når inte upp till Arbetsmiljöverkets krav, vilket betyder att vi framöver inte får bedriva vård- och omsorgsverksamhet där. Vi tittar därför på om vi ska upprusta hela huset eller se till att det blir en annan typ av äldreboende i Dalen, där alla får komma in utan biståndsbedömning.

Det är inte platsbrist som gör att äldre får avslag. Under lång tid har det gjorts stora nedskärningar inom äldreomsorgen, den utvecklingen tänker jag vända. Jag menar att äldreomsorgen behöver förändras i grunden och det arbetet har börjat. Det som har gjorts hittills sedan maktskiftet är:

De här förslagen hjälper inte den som har fått avslag idag, men jag har inga planer på att blunda för problemen. Fler ska få rätt beslut från början och alla äldre har rätt till ett tryggt boende.

Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm